ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Υποχρέωση της κυβέρνησης η μείωση του clawback

Αποστολίδης - Έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες του ΣΦΕΕ.

Ξανθός: Υποχρέωση της κυβέρνησης η μείωση του clawback

Το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο του Athens Health Forum, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Τη σπουδαιότητα της πολιτικής υγείας για τη χώρα επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας τη μεγάλη δυσκολία στην υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε να γίνει το σύστημα βιώσιμο. Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου, επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση η οποία απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων, καθώς και της χώρας προέλευσής τους.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εταιρείες στις αρχές του 2017, είπε ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας.

Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη, σημείωσε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» υποστήριξε και τόνισε ότι «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό αλλά και κοινωνικό αγαθό. Το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας της χώρας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, αν δοθούν επιπλέον κίνητρα.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ. Τέλος, σημείωσε ότι «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου».

«Επιβάλλεται να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. Υποστήριξε δε, τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας, ώστε να συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος.

Πηγή: Newsbomb.gr