ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα

Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της ιδιωτικής, στην οποία καταφεύγουν μοιραία οι πολίτες, λόγω των περικοπών που επέφεραν τα μνημόνια, αποτελεί για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2017.

Ξανθός: Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα

«Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των περικοπών στις δαπάνες της υγείας έχει μετακυλιστεί στον πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό λέγεται "παθητική ιδιωτικοποίηση"», αναφέρει ο υπουργός Υγείας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και διευκρινίζει: «Μπορεί δηλαδή να μην έχει ιδιωτικοποιηθεί μια δημόσια δομή, αλλά να έχει αυξηθεί η επιβάρυνση των πολιτών να για να καλύπτουν τις δαπάνες της υγείας τους. Αυτές είναι οι παρενέργειες των μέτρων λιτότητας τις οποίες οφείλουμε σταδιακά να περιορίζουμε στηρίζοντας το ΕΣΥ».

Σε ότι αφορά στον τομέα του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προηγείται η διαπραγμάτευση πριν από την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα και προσθέτει ότι απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στην αγορά του φαρμάκου.