ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος της μητρότητας

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος στη μητρότητα κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος της μητρότητας

Η Ερώτηση είναι η εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εισάγει διάφορους τύπους συμβάσεων στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας. Μία από αυτές αφορά τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται σαν εργολάβοι με ασφάλιση στο ΙΚΑ. Αυτές οι συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου καταστρατηγούν κάθε κεκτημένο δικαίωμα που έχουν και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα στη μητρότητα σε έναν κλάδο που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες.

Πρόσφατα υπήρξε αρνητική απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ σε αίτημα εργαζόμενης στην καθαριότητα του νοσοκομείου για λήψη της 6μηνης άδειας μητρότητας (ΟΑΕΔ), που δικαιούνται όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται από τη σύμβαση, παρόλο που πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ. Καλείται, λοιπόν, σήμερα μία νέα μητέρα να επιλέξει ανάμεσα στη δουλειά της και την ανατροφή του δύο μηνών παιδιού της.

Αυτού του τύπου οι εργασιακές σχέσεις διαφημίστηκαν κατά κόρον από την κυβέρνηση ως... "αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας" που θα έβαζαν τέλος στους εργολάβους και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Στην πράξη όμως, αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι έφυγαν από τη “Σκύλλα” των αυθαιρεσιών του εργολάβου και έπεσαν στη “Χάρυβδη” των συμβάσεων έργου, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης. Ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον τομέα της δημόσιας Υγείας, σε υπηρεσίες απολύτως κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, που έχουν ανάγκη από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, βιώνουν ένα μεσαιωνικό καθεστώς ομηρίας και βαθιάς εκμετάλλευσης.

Και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προωθεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση της μόνιμης, σταθερής εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του “εργατικού κόστους” σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της 6μηνης άδειας μητρότητας με αποδοχές στις εργαζόμενες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις έργου.

- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας».