ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: «Προσβολή η αποστροφή του λόγου του κ. Πολάκη περί ευαισθησίας για την Ειδική Αγωγή»

Με αφορμή τη χθεσινή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τα πεπραγμένα του οργανισμού, η Βουλευτής Β’ Αθηνών και τ. Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Παπακώστα: «Προσβολή η αποστροφή του λόγου του κ. Πολάκη περί ευαισθησίας για την Ειδική Αγωγή»

«Συνιστά προσβολή προς το Κοινοβούλιο η αποστροφή του λόγου του αν. υπουργού υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, ο οποίος στην αγωνία των Βουλευτών για το μέλλον της ειδικής αγωγής είπε, μεταξύ άλλων: “Από εκεί και πέρα μην κάνει κανείς, μπας και νομίζει ότι θα πάρει κανένα ψηφαλάκι, επίδειξη ευαισθησίας ότι καταστρέφετε την ειδική αγωγή και δεν συμμαζεύεται”. Τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν ταιριάζουν στην περίσταση και κρίνονται από τον ελληνικό λαό.

Επίσης, προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν μπερδέψει τις δομές της ειδικής αγωγής. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των ειδικών σχολείων του υπουργείου παιδείας και των δομών ειδικής αγωγής όπου γίνονται θεραπείες. Στη χώρα μας διαθέτουμε μεν 435 ειδικά σχολεία εκπαίδευσης, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή ειδικής αγωγής όπου διενεργούνται θεραπείες.

Σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αυτός δρομολογήθηκε ήδη από το 2014 και η παρούσα κυβέρνηση, υιοθετώντας την ορθότητά της φιλοσοφίας του μέτρου, προσπαθεί να το υλοποιήσει, πλην όμως με τραγικά σφάλματα εις βάρος των ασφαλισμένων.

Τέλος, επιμένω στο γεγονός, πως η “ισχυρή χρηματοδότηση της υγείας” “πηγάζει” από την αύξηση της εισφοράς υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπό την προϋπόθεση πως αυτή αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ και δεν χρησιμοποιείται για την καταβολή συντάξεων και η οποία παρακρατείται και από τις κύριες συντάξεις ακόμα και των ατόμων με αναπηρία. Παρά ταύτα, το οικονομικό μέλλον του ΕΟΠΥΥ παραμένει άγνωστο. Έως σήμερα το υπουργείο υγείας δεν μας έχει απαντήσει αν ο προϋπολογισμός έχει υπερβεί τα μνημονιακά όρια που υπάρχουν. Εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού, υποθέτουμε πως τα όρια τηρήθηκαν, ωστόσο δεν έχουμε δει καμία ανάλυση των εξόδων του».