ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Άδικη η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Ανησυχία στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θεωρεί πως τα εισοδήματα από προνοιακά επιδόματα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, υπάγονται ωστόσο στην υποχρέωση καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Παπακώστα: Άδικη η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Η υποχρέωση βασίζεται στο σκεπτικό πως επιδόματα που καταβάλλονται περιοδικά και όχι έκτακτα, θεωρούνται εισοδήματα, βάσει εγκυκλίου του ν. 4172/2013.

Για το θέμα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Παπακώστα υπογραμμίζει πως το μέτρο θα επηρεάσει άτομα με αναπηρία κάτω του 80% ή με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν έχουν κινητική αναπηρία, τα οποία θα αναγκαστούν να πληρώσουν ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, εφόσον τα εισοδήματά τους ξεπερνούν το όριο των 12.000 Ευρώ. Τονίζει επιπλέον, ότι με αυτή την πλασματική αύξηση των εισοδημάτων, αρκετοί δεν θα δικαιούνται πλέον και άλλα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χορηγούνται βάσει του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος. Σημειώνει δε, ότι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία έχει υψηλότερο κόστος από αυτό ενός μέσου πολίτη.

Η βουλευτής χαρακτηρίζει το μέτρο αντικοινωνικό και ζητά να διορθωθεί αυτή η αδικία, εφόσον αληθεύει πως δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, ακόμη και αν έχουν αναπηρία άνω των 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ