ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πάτρα: Στόχος η δημιουργία 10 Τοπικών Μονάδων Υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου

Στόχος της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) είναι να αναπτυχθούν, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, 10 τοπικές μονάδες υγείας σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νικολόπουλος, μαζί με τους υποδιοικητές, Δημήτρη Κωστακιώτη και Μιλτιάδη Ζαμπάρα.

Πάτρα: Στόχος η δημιουργία 10 Τοπικών Μονάδων Υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου

Σχετικά με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι αρχικά θα υπάρξει αξιοποίηση τριών μονάδων που βρίσκονται σε τρία διαφορετικά σημεία μέσα στην Πάτρα και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν περιφερειακά ιατρεία στις περιοχές Δεμένικα, Οβρυά, Παραλία, Άγιος Βασίλειος και αλλού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων για την εξεύρεση διαθέσιμων χώρων και ήδη έχουν ξεκινήσει αυτοψίες σε κτίρια που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του πολυώροφου κτιρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής, μετά τις ζημιές που είχε υποστεί από τον μεγάλο σεισμό του 2008, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόνισε ότι έως τις 9 Απριλίου θα έχουν μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κτίριο οι κλινικές που στεγάζονται σήμερα στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο. Επίσης, μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται να έχουν μεταφερθεί στο πολυώροφο κτίριο και οι κλινικές που στεγάζονται στο κτίριο του ειδικού νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Για την αξιοποίηση του κτιρίου Νοσημάτων Θώρακος, ο κ. Νικολόπουλος επισήμανε ότι πιθανότατα θα μεταφερθεί εκεί η 6η ΥΠΕ, ενώ για το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο είπε ότι εξετάζονται πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Όμως, όπως πρόσθεσε, η αξιοποίηση των προτάσεων θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του κτιρίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του.

Σχετικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, υποστήριξε ότι εκπονείται ο νέος οργανισμός λειτουργίας, με στόχο να μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα και συμπλήρωσε ότι «άμεση προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να φέρουμε νοσηλεύτριες».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κωστακιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση, περίπου 40%, στις πιστώσεις για τις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά οι εφημερίες πληρώνονται όπως πρέπει. Επίσης, τόνισε ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά τις προσλήψεις, οι οποίες ήταν «παγωμένες» για αρκετά χρόνια και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για νέες προσλήψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Τέλος, ο κ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και στις προσπάθειες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με σκοπό, όπως είπε, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του νοσηλευτικού ιδρύματος.