ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου: Στον αέρα η Ψυχική Υγεία με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στον αέρα βρίσκεται η Ψυχική Υγεία με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Νέα Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Το θέμα της αποασυλοποίησης έχει καθυστερήσει τραγικά, ενώ ήδη αυτό που συζητιέται στο εξωτερικό, είναι η επιστροφή χρημάτων από την Ελλάδα, αναφέρει με έμφαση ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: Στον αέρα η Ψυχική Υγεία με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Την ερώτηση του κ. Οκονόμου, υπογράφουν επίσης 13 βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα που θέσαμε στο Κοινοβούλιο μέσα στο 2016 (Αρ. Πρωτ. 8264/15.09.16 και 8655/28.09.16) που αφορά τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και την ασθμαίνουσα αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας.

Η εγκληματική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της προγραμματισμένης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης είναι γνωστό ότι έχει προκαλέσει ερωτηματικά στα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, τα οποία απαιτούν ενημέρωση από το Υπ. Υγείας. Η αποασυλοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προβλέπει μεταξύ των άλλων και κλείσιμο των εναπομεινάντων δημόσιων ψυχιατρικών ασύλων της χώρας μας. Επί αυτού δεν ακούμε τίποτα από την λαλίστατη για τα ελάσσονα, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συγχρόνως πληροφορούμαστε ότι συζητιέται ακόμη και η απαίτηση της επιστροφής χρημάτων με τα οποία συμμετείχε η Ελλάδα στην υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης καθώς υποστηρίζουν ότι μέρος τους σπαταλήθηκε, χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί για τη φερέγγυα ολοκλήρωσή της.

Διαπιστώνουμε καθημερινά την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, αλλά και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ειδικότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοσέλιδα άρθρα σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας γεννούν ερωτηματικά στους Ευρωπαίους εταίρους μας και αγανάκτηση στο μαστιγωμένο Έλληνα πολίτη σχετικά με τη προνομιακή μεταχείριση στελεχών του Σύριζα και ιδρυτικών μελών σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας. Πολυάριθμες δοθείσες άδειες σε οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα από τη μία, προϋπολογισμοί που διπλασιάζονται εν μία νυκτί και χορήγηση κονδυλίων σε άδειες από ωφελούμενους και εργαζόμενους μονάδες υγείας, συνθέτουν το τοπίο της καταχρηστικής άσκησης εξουσίας που κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να επωφεληθεί των συγκυριών.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1) Οι προ μηνών απορίες των αρμόδιων οργάνων της Κομισιόν αληθεύουν; Έχετε προβεί σε απάντηση στην Κομισιόν;
2) Έχετε προγραμματίσει εξέταση από τα αρμόδια όργανα ώστε να διερευνηθεί αν οι υπάρχουσες καταγγελίες για υπέρογκες χρηματοδοτήσεις οικοτροφείων και προστατευόμενων διαμερισμάτων είναι σύννομες;
3) Αν έχει υπάρξει προνομιακή μεταχείριση σε συγκεκριμένες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, πως σκοπεύετε να κινηθείτε;
4) Σκοπεύετε να πράξετε τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη Μεταρρύθμιση για τη Ψυχική Υγεία , και αν ναι, ποιο είναι το πλάνο και οι προτεραιότητες δράσεων που έχετε θέσει;»