ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των καισαρικών εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των καισαρικών εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός

Το 60% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική, την ώρα που το αποδεκτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ποσοστό φτάνει μόλις το 15%.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εξαγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης της καισαρικής μεθόδου.

Μεταξύ αυτών θα είναι η υποχρεωτική η αιτιολόγηση κάθε καισαρικής επέμβασης, ενώ θα υπάρξουν και αντικίνητρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα γίνουν «πολιτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε ένα φαινόμενο που εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα» και «εκθέτει τους ασθενείς στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η καισαρική τομή».

Σημείωσε ότι «είναι προβληματικό σε μία χώρα το 60% των τοκετών να γίνεται με καισαρική» ενώ «ο Π.Ο.Υ αποδέχεται ως λογικό ποσοστό το 15%» και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι εφεξής «θα αιτιολογείται και θα τεκμηριώνεται κάθε διενέργεια καισαρικής τομής», ενώ θα διαμορφωθεί και «ένα σύστημα αντικινήτρων».

Το υπουργείο θα προβεί σε δέσμη παρεμβάσεων που να τροποποιούν σιγά-σιγά την  υφιστάμενη κατάσταση, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κουλτούρας.

Θα τηρούνται όπως είπε σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα «να πείσει τις γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία λύση ασφαλής».

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen