ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δυναμικά οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στην ΠΦΥ - Σε τι δεσμεύεται ο Ανδρέας Ξανθός

Δυναμικά εισέρχεται πλέον η Οδοντιατρική και σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε πριν μερικές ημέρες με αντιπροσωπεία της ΕΟΟ, κείμενο με τις νέες ρυθμίσεις περί οδοντιατρικής, θα περιληφθούν ως αυτόνομα άρθρα στο νομοσχέδιο περί ΠΦΥ. 

Δυναμικά οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στην ΠΦΥ - Σε τι δεσμεύεται ο Ανδρέας Ξανθός

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, «για πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες» κάνει τώρα λόγο το υπουργείο Υγείας, μετά από τις παρεμβάσεις των οδοντιάτρων στη δημόσια διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τα ως άνω νέα άρθρα θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Σε κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας απασχολείται η Οδοντιατρική Ομάδα, η οποία αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τον/την οδοντίατρο και έναν βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλευτή/τρια. Μέλη της Οδοντιατρικής Ομάδας θεωρούνται οι οδοντοτεχνίτες, οι επισκέπτες Υγείας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό.

- Κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε επιστημονική διασύνδεση με τα άλλα οδοντιατρεία των δομών της ΠΦΥ, τα οδοντιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας ανά ΥΠΕ.

- Η Οδοντιατρική Ομάδα, με επικεφαλής τον οδοντίατρο, οφείλει να πραγματοποιεί οδοντιατρικό έλεγχο της στοματικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης (συνολικά 2.000 – 2.500 παιδιά ηλικίας 2 – 14 ετών) και να ενημερώνει τους γονείς για τα ευρήματα της εξέτασης, ενώ η Οδοντιατρική Ομάδα συνεργάζεται με την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) του Κέντρου Υγείας, συμμετέχει σε προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας στον πληθυσμό και αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες Υγείας, εκπαιδευτικούς κ.ά.

- Η στελέχωση και ανάπτυξη των οδοντιατρείων των Κέντρων Υγείας ανά ΥΠΕ γίνεται με απόφαση του υπουργού.

Η ΕΟΟ επιμένει στις θέσεις της

Η Ε.Ο.Ο. ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά το υπουργείο θα είναι συνεπές ως προς τις παραπάνω θέσεις του, τις οποίες θεωρεί ως δεσμευτικές.

Εξάλλου, η αντιπροσωπεία της ΕΟΟ επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στις θέσεις της:

- Υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΕΟΟ, με συγκεκριμένο τιμολόγιο, μετά από την αναγκαία ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, και κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό.

- Καθιέρωση βασικού πακέτου παροχών, το οποίο θα περιλαμβάνει εμφράξεις, εξαγωγές, ενδοδοντικές θεραπείες, φθορίωση, ουλίτιδα.

- Καθιέρωση ποσοστού ύψους 5% επί των δημοσίων δαπανών για τη Υγεία, το οποίο να αφορά την Οδοντιατρική.

- Καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής θεράποντα.

- Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για την Οδοντιατρική για κάθε ασφαλισμένο.

- Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό

- Ως υπεύθυνοι μονάδων Υγείας στα Κέντρα Υγείας να αναλαμβάνουν και οδοντίατροι.

- Για την επίτευξη των ως άνω είναι αναγκαία η πρόσληψη νέων οδοντιάτρων και η ανανέωση του οδοντιατρικού εξοπλισμού. Ειδικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας να αντιμετωπίζονται σε ειδικά κέντρα, τα οποία θα ιδρυθούν στις έδρες των περιφερειών (στοματολογικά, γναθοχειρουργικά, σχιστίες, ΑμεΑ).

Μετά τη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η ΕΟΟ κρίνει ότι σε ότι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους, θα ακολουθήσει διάλογος με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την οποία το ΔΣ της ΕΟΟ έχει ζητήσει συνάντηση.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Κατσίκης, ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας και μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).