ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υποχρεωτική από το 2018 η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό

Την υποχρεωτική εγγραφή όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον οικογενειακό γιατρό από 1η Ιανουαρίου του 2018 προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Υποχρεωτική από το 2018 η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό

Παράλληλα, δρομολογείται ένα σχέδιο συρρίκνωσης της «δεξαμενής» ιδιωτών γιατρών.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ) θα επιφέρει σταδιακή μείωση στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς.

Κόφτης όμως μπαίνει και στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό διότι θα ενεργοποιηθεί σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα χειρίζονται οι οικογενειακοί γιατροί.

Μέσω αυτού θα γίνεται η προέγκριση των παραπομπών σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο θα έχει οριστικοποιηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να διαμορφωθούν οδηγίες συνταγογράφησης και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας, ώστε να παρέχονται οι ενδεδειγμένες θεραπείες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει ένα σύστημα ετήσιας αποτύπωσης των υπηρετούντων στο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα παρακολουθεί, επίσης, στενά την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.