ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στον Ξανθό για τις «λίστες ντροπής» στα νοσοκομεία

Απαντήσεις στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για το χρόνο αναμονής για ένα ραντεβού στα πρωινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, ζητούν από τον Υπουργό Υγείας 27 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στον Ξανθό για τις «λίστες ντροπής» στα νοσοκομεία

Οι 27 βουλευτές καταγγέλλουν τις «λίστες ντροπής», υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για τη λειτουργία της γραμμής για την Υγεία 1535 ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία, αφού όπως σημειώνουν ενδεικτικά για ένα ραντεβού με ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία δεν υπάρχει ελεύθερο ραντεβού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα στη νευρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017, ενώ μέχρι και τα τέλη Ιουνίου στο «Λαϊκό» δεν υπάρχει διαθέσιμος αλλεργιολόγος, αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, παραθέτοντας δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στην ίδια έρευνα γίνεται γνωστό ότι στη γραμμή Υγείας 1535 δεν είναι ενταγμένα τα πρωινά ραντεβού πολλών νοσοκομείων κυρίως της Περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας.

«Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο να οριστούν πρωινά ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία και με δεδομένη την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες στο να αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους με το να επισκέπτονται τα επείγοντα περιστατικά εντείνοντας την ασφυξία που υπάρχει ούτως ή άλλως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 20%-25% από το 2012 μέχρι σήμερα», προσθέτουν.

Οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία και καλούν τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει:

- Αληθεύουν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας; Αν ναι, σε ποιους λόγους οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην επίτευξη ενός ραντεβού στα πρωινά ιατρεία;

- Έχετε πάρει μέτρα για την επίλυση του εν λόγω φαινομένου; Αν ναι, ποια είναι αυτά και σε τι ποσοστό βοήθησαν ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής;

- Ποιων νοσοκομείων τα πρωινά ραντεβού δεν είναι ενταγμένα στη γραμμή για την Υγεία; Για ποιους λόγους δεν έχουν ενταχθεί; Σκοπεύετε να τα εντάξετε; Αν ναι, πότε και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;».