ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Διαλυμένα τα Σώματα Ασφαλείας & το ΕΚΑΒ - Συγχαρητήρια μόνο στους πυροσβέστες

Διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας, της Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τις δραματικές πυρκαγιές που έζησε η Αττική τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας παράλληλα θερμά συγχαρητήρια μόνο στους πυροσβέστες.

ΠΟΕΔΗΝ: Διαλυμένα τα Σώματα Ασφαλείας & το ΕΚΑΒ - Συγχαρητήρια μόνο στους πυροσβέστες

Η κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, τονίζει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας: «Για να επιτύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αν και υποτίθεται εφαρμόζει παράλληλο πρόγραμμα και να συντηρεί ταυτόχρονα το πελατειακό κράτος, εγκατέλειψε στην τύχη τους τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Κοινωνικού Κράτους και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποδομές και εξοπλισμός που έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών, την ασφάλειά τους, την προστασία των περιουσιών τους, την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας».

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πως είναι τραγική η επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ στα σημεία των πυρκαγιών. Ειδικότερα:

- 60 ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα στην Αττική λόγω βλαβών. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε κατά την διάρκεια των πυρκαγιών να επιχειρήσει το ΕΚΑΒ.

- Στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας (καλύπτει Ηλεία και Ζάκυνθο που είχαμε πυρκαγιές) από τα 55 οχήματα τα 25 είναι χαλασμένα.

- Στα Τρίκαλα 8 στα 9 διαθέσιμα Ασθενοφόρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν χαλασμένα. Ευτυχώς δεν είχαμε φωτιές.

- Στη Μαγνησία τα 7 στα 10 διαθέσιμα Ασθενοφόρα ήταν χαλασμένα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

- Στο Αθαμάνειο Άρτας έχασε τσάμπα τη ζωή του 55χρονος επειδή δεν υπήρχε Ασθενοφόρο σε αγώνα δρόμου στο Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου.

- Πόσα άλλα για να ασχοληθεί σοβαρό ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας;

Και συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί των φορέων κοινωνικής πολιτικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για επισκευές, συντήρηση και ανανέωση των μέσων που διαθέτουν για την παροχή υπηρεσιών.
Χαλάει ο Αξονικός μένει χαλασμένος μήνες. Χαλάει το Ασθενοφόρο, παροπλίζεται στα κατά τόπους γκαράζ των ΕΚΑΒ, που θυμίζουν νεκροταφεία Ασθενοφόρων. Φτάσαμε σε σημείο να σκάνε τα λάστιχα των Ασθενοφόρων κατά τις διακομιδές, επειδή είναι φθαρμένα. Ίδια χάλια κατάσταση με τα περιπολικά, τα πυροσβεστικά οχήματα (επίγεια και εναέρια).

Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει Νοσηλευτές και Πυροσβέστες, αλλά με ευκολία προσλαμβάνει μετακλητούς υπαλλήλους για το πρωθυπουργικό γραφείο!!! Γι’ αυτό ο αγώνας των πυροσβεστών ήταν άνισος με την φωτιά. Γι’ αυτό η διαχειριστική κατάσταση του ΕΚΑΒ βρίσκεται στα τάρταρα.

Ο κος Πολάκης αντί να ασχολείται να μας πείσει ότι οι πυρκαγιές είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ας μας πει ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ συνδρομής κατά την αντιπυρική περίοδο. Τις ημέρες που οι πυρκαγιές κατέκαψαν την Αττική και πολλά άλλα σημεία της χώρας, σε τι κατάσταση ήταν το ΕΚΑΒ, να μεταφέρει εάν χρειαζόταν τραυματίες; Στο Αθαμάνειο Άρτας, χωριό που Πρωθυπουργού, έχασε τη ζωή του ένας 55χρονος επειδή το Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου δεν είχε Ασθενοφόρο το απόγευμα της Παρασκευής 11/8/2017 την ώρα διεξαγωγής του Αθαμάνιου δρόμου. Οι διοργανωτές και το ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν ως όφειλαν να υπάρχει Ασθενοφόρο καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής».

ΕΚΑΒ Αττικής

Σε όλο τον νομό Αττικής το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, επιχειρούσαν 45-48 ασθενοφόρα πρωί/απόγευμα και μόλις 25-27 την νύχτα. Ακόμη, 60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες. Δεν υπάρχει εφεδρικό ούτε για δείγμα εδώ και μήνες. Εάν χρειαζόταν να βγούν στην κίνηση επιπλέον διασώστες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπως έχει συμβεί κατά καιρούς, λόγω της κατάστασης δεν θα ήταν δυνατό καθώς δεν θα είχαν οχήματα να εργαστούν.
Ευτυχώς το ΕΚΑΒ δεν χρειάστηκε να επέμβει σε πολλά περιστατικά! Τα λίγα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν άμεσα από την υπάρχουσα δύναμη. Τίθεται όμως σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης ασθενοφόρων οχημάτων.