ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Καταρρέει ως Βατερλώ, η ΠΦΥ - Μόλις 53 θέσεις για κάλυψη 195 στην Αθήνα

ΙΣΑ: Καταρρέει ως Βατερλώ, η ΠΦΥ - Μόλις 53 θέσεις για κάλυψη 195 στην Αθήνα

«Καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρόκειται να αναδειχθεί σε Βατερλώ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας», σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή την παράταση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας καθώς στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους, όπως τονίζει.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων! Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων», επισημαίνει ο ΙΣΑ σε ανακοίνψσή του και προσθέτει:

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο.

Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους.
Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει. Έτσι το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Την ίδια ώρα, δεν αξιοποιείται επαρκώς το έμπειρο και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ που θα μπορούσε να υποστηρίξει το νέο σύστημα εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζει σ' ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες γιατρούς που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση αλλά ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη! Όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

Το εγχείρημα, πιστεύουμε ότι ανοίγει την πόρτα για την έξοδο του ιατρικού σώματος από το σύστημα υγείας και πολύ φοβόμαστε και από τη χώρα, καθώς η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα αποτελώντας ένα μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας».

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική του επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Δυστυχώς το νέο σύστημα που νομοθετήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των Φορέων δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και προσθέτει ακόμη:

«Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό κρατικοδίαιτο και υποβαθμισμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα θα πρέπει να γίνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα που αφορά την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων κονδυλίων, για την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους από τον ασφαλιστικό τους φορέα και στο υποβαθμισμένο κρατικό σύστημα που αντιμετωπίζει τους παρόχους υγείας ως ιδιοκτησία του και διασφαλίζει μόνο ένα μίνιμουμ παροχών για τους ασφαλισμένους.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο σχεδιασμός των νέων Μονάδων έγινε χωρίς υγειονομικό χάρτη, πρόχειρα και αποσπασματικά και για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι ανάγκες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες υγειονομικές ανάγκες».

Διαβάστε ακόμη:

Προσλήψεις σε ΤΟΜΥ: Παρατείνεται μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου η προκήρυξη για τα 2.868 άτομα

Πατούλης: Συλλογικές συμβάσεις & αξιοπρεπείς αμοιβές για να μην μεταναστεύσουν οι γιατροί

Ξανθός: Κρίσιμη η στάση των γιατρών στην ΠΦΥ - Το φθινόπωρο επιπλέον 400 μόνιμες θέσεις

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen