ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν.Δ.: Να κληθούν Ξανθός και Πολάκης για τις αρθροσκοπήσεις

Να κληθούν οι εκπρόσωποι της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης για να καταθέσουν σχετικά με το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων ζήτησαν ο εισηγητής και οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Ν.Δ.: Να κληθούν Ξανθός και Πολάκης για τις αρθροσκοπήσεις

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έκανε εκτενή αναφορά στις ευθύνες του πρώην υπουργού Μ. Σαλμά για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, λέγοντας ότι οι υπουργοί της ΝΔ χειρίστηκαν το θέμα υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων (του κ. Σαλμά συγκεκριμένα).

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης της ΝΔ, κατηγορώντας τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη για απιστία κατά του Δημοσίου.

«Ναι, το νομοθετικό πλαίσιο ήταν προγενέστερο» παραδέχτηκε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Όμως, όλες οι αποδιδόμενες πράξεις, όποια ποινική ερμηνεία και αν θέλετε να δώσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή πότε επήλθε ζημία, αν έγινε κατά την τέλεση της πράξης ή αν έγινε κατά την επέλευση της ζημίας αργότερα, συνέβησαν το επίμαχο διάστημα 2015-2016. Όλες οι πράξεις που αποδίδονται στον κ. Σαλμά εν προκειμένω, μια και μιλάμε για τη δικογραφία, έλαβαν χώρα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Δηλαδή, η Επιτροπή μας καλείται να εξετάσει εάν υπάρχει ζημία του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις -και το επαναλαμβάνω- που όλες έγιναν κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Ο ίδιος έβαλε και γενικότερο θέμα για το εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνώριζε ή δεν γνώριζε για το επίμαχο θέμα των αρθροσκοπήσεων κι αν γνώριζε –πριν αποκαλυφθεί δημοσιογραφικά- τι έπραξε για να το σταματήσει.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας είπε ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου είναι περίπου 850 χιλιάδες ευρώ. «Θα έλεγα ότι μπορούσε να πει κάποιος ότι μέσα στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ή στα 85 δισεκατομμύρια, που είναι η συνολική ζημία του ελληνικού Δημοσίου ως απόρροια του σκανδάλου στον χώρο της υγείας, είναι ένα ασήμαντο μέγεθος» τόνισε ο κ. Λάππας. «Θα απαντούσα σε όποιον υποστήριζε μία τέτοια άποψη ότι υπάρχουν μερικά ζητήματα στον χώρο της δικαιοσύνης γενικότερα ως ιδέας, ότι μπορεί μερικά αδικήματα ή μερικά σκάνδαλα ή μερικές παραλείψεις ή πράξεις να έχουν μικρό οικονομικό εύρος, δεν παύουν όμως να έχουν συμπράξει ακριβώς σε αυτήν τη ζημιά ως απάτη εις βάρος του Δημοσίου -έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, αν τελικά αποδειχθεί, δεν λέω εγώ ότι είναι αποδεδειγμένο, απλώς λέω την άποψή μου γι’ αυτό ως φαινόμενο- όλοι οι εκπρόσωποι αυτών που δημοσιογραφικά αποκλήθηκαν "τα λευκά κολλάρα", δηλαδή εκπρόσωποι των κομματικών στελεχών, των Βουλευτών, Υπουργών, επιχειρηματιών, επιστημόνων και κυρίως -τονίζω αυτό που με θλίβει- πανεπιστημιακών δασκάλων που άλλα διδάσκουν στο πανεπιστήμιο και άλλα πράττουν όταν είναι υπεύθυνοι κάποιων επιτροπών, κάποιων φορέων που διακινούν χρήμα. Εννοώ και τους καθηγητές πανεπιστημίου της Ιατρικής και αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας θλίβει γιατί θα μπορούσε να πει κανείς ότι ισχύει η περίφημη λαϊκή ρήση "δάσκαλε, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις"».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι η ποινική δικογραφία επί του θέματος είναι πλήρης.