ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Όχι στην άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς

ΙΣΑ: Όχι στην άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς

Τη σκανδαλώδη, όπως την χαρακτηρίζει, εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ αναφορικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ομοιοπαθητική που ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η απαράδεκτη αυτή εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν, τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Αντίθετα παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο... υπουργείο Εμπορίου! Την ίδια ώρα, αυτό το παράλογο και αναχρονιστικό κείμενο χαρακτηρίζει ως ασθενείς όσους απευθύνονται σε ομοιοπαθητικούς.
Τονίζουμε ότι τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων.

Καταγγέλλουμε ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η ομοιοπαθητική όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία πρέπει να διενεργείται μόνο από ιατρούς. Και τούτο γιατί κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005. Όταν μη ιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις πρόκειται για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

BEST OF NETWORK