ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λαϊκό: Ανυπόστατες και εκφοβιστικές οι κατηγορίες της ΠΟΕΔΗΝ

Λαϊκό: Ανυπόστατες και εκφοβιστικές οι κατηγορίες της ΠΟΕΔΗΝ

Σε διευκρινίσεις για όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και αφορούν στη διενέργεια χειρουργείων στο «Λαϊκό», προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο προϋπολογισμός του Λαϊκού δεν θα επιτρέπει να γίνουν χειρουργεία πριν από τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ο διοικητής του νοσοκομείου, με έγγραφό του προς τους διευθυντές όλων των χειρουργικών κλινικών, τους ενημερώνει ότι οι ασθενείς που κρίνονται ότι πρέπει να χειρουργηθούν και να καταχωρηθούν στον κατάλογο αναμονής, θα πρέπει να ενημερώνονται ότι οι δυνατότητες του νοσοκομείου δεν θα επιτρέπουν τη διενέργεια χειρουργείων πριν από τον Φεβρουάριο του έτους 2018 και εντεύθεν.

Μάλιστα, θα πρέπει να υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση για τα παραπάνω και μόνο τότε θα εντάσσονται στο Μητρώο Αναμονής. Τα σοβαρά χειρουργεία, επειδή απαιτούν την εξασφάλιση κλίνης ΜΕΘ (που δεν υπάρχει) προγραμματίζονται και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αναμονής. Διευκρινίζεται ότι από 24/10/2017 στη λίστα αναμονής των χειρουργείων του Λαϊκού Νοσοκομείου παύουν να εγγράφονται ασθενείς.

«Για μετά τον Φεβρουάριο και βλέπουμε. Ασθενείς με καρκίνους του παγκρέατος, ήπατος, στομάχου ή άλλες σοβαρές παθήσεις με υπογραφή τους θα πρέπει να συμφωνήσουν να χειρουργηθούν μετά τον Φεβρουάριο 2018. Ο Διοικητής ζητάει οι γιατροί να παίρνουν και την υπογραφή των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν. Δηλαδή οι ασθενείς να υπογράφουν μόνοι τους την θανατική τους καταδίκη», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τι απαντά το ΓΝΑ Λαϊκό

Για την αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων σχετικά με τις ανυπόστατες και εκφοβιστικές για τον πολίτη κατηγορίες της ΠΟΕΔΗΝ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

1. Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» τέθηκε σε λειτουργία ένα πρόσθετο χειρουργικό τραπέζι (κατόπιν έκτακτης επιχορήγησης της 1ης ΥΠΕ) αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος. Η λειτουργία αυτής της πρόσθετης χειρουργικής τράπεζας σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της πτέρυγας του Τμήματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιούνται πλέον δύο (2) επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού από ζώντα δότη ανά εβδομάδα έναντι μίας κατά το παρελθόν με ανάλογη μείωση του χρόνου αναμονής, ενώ σχεδιάζεται αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων σε τέσσερις (4) ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2018. Επιπλέον βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη λειτουργίας από αύριο Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017 της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». Η εν λόγω μονάδα, στην οποία θα πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης ήπατος, θα είναι η δεύτερη που λειτουργεί πανελλαδικά υπό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η μονάδα λειτουργεί με την πολύτιμη διατομεακή συνεργασία δύο Πανεπιστημιακών Κλινικών, της Β΄ Χειρουργικής και της Γαστρεντερολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και θα εφημερεύει την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα.

2. Λόγω της σημαντικής εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού και της εξαιρετικής φήμης των ιατρών του, στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη προσέλευση ασθενών στα τμήματά του. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα κάθε νοσοκομείου να εξυπηρετεί ασθενείς έχει πεπερασμένα όρια. Αυτό έγινε περισσότερο εμφανές στα χειρουργικά τμήματα μετά τη θεσμοθέτηση της λίστας χειρουργείου από το Υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά με τις υπάρχουσες δυνατότητες του Νοσοκομείου (του οποίου ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά), ασθενείς που θα εγγραφούν στη λίστα χειρουργείου των δύο κλινικών γενικής χειρουργικής κατά το μήνα Νοέμβριο, αναμένεται να χειρουργηθούν το Φεβρουάριο του 2018. Και τούτο, διότι μέχρι τότε θα χειρουργούνται οι ήδη αναμένοντες ασθενείς σύμφωνα με την προτεραιότητα που δίνουν οι ιατροί τους, καθώς και τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά των εφημεριών.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen