ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλαγές στα πενταμελή συμβούλια των νοσοκομείων προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Αλλαγές στην συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διευκρινίζοντας ότι θα αφαιρεθεί η θέση ΠΕ, ενώ θα στελεχώνονται από 4 γιατρούς, όλοι με κλήρωση, και μόνο ένας θα είναι διορισμένος από την κυβέρνηση.

Αλλαγές στα πενταμελή συμβούλια των νοσοκομείων προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα στρεβλό σύστημα που υπήρχε, το οποίο, όπως είπε, καθυστερούσε τραγικά τις κρίσεις από το 2004.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, αντέτεινε ότι ενισχύεται η αξιοκρατία και η αξιολόγηση.

«Κάνουμε για πρώτη φορά μια ορθολογική μεταρρύθμιση ανά περιφέρεια, με τη συγκρότηση συμβουλίων στα οποία θα παίρνει τη θέση αυτός που θα βγαίνει πρώτος» ανέφερε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μοριοδότηση, η οποία θα αναρτάται στον ιστότοπο της ΥΠΕ και με βάση αυτή θα μπορεί κάποιος να κάνει ένσταση και αν διαπιστωθεί λάθος θα διορθώνεται, ενώ θα καλείται σε συνέντευξη η τελική πεντάδα.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εστίασε την έντονη κριτική της κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν τις εφημερίες και τη συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και για διορισμούς ημετέρων.

«Πάμε να λύσουμε μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Η συνεννόηση με την Ευρώπη δεν ήταν εύκολη. Για πρώτη φορά θα έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα εναρμονίζει το δίκαιο της χώρας με το ευρωπαϊκό. Θα κλείσουμε την απειλή επιβολής προστίμου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με "fast- track" διαδικασίες για να αιφνιδιάσει και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ο κ. Ξανθός υποστήριξε, ότι προϋπήρξε κοινωνική διαβούλευση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει ο τακτικός χρόνος εργασίας των γιατρών, «παραμένει το 7ωρο και το 5ωρο» είπε και πρόσθεσε ότι καμία βάση δεν έχει η κριτική περί ελαστικοποίησης της εργασίας και προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού στα δημόσια νοσοκομεία.

Με το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Ξανθός, βελτιώνεται το εργασιακό στάτους των ειδικευμένων γιατρών, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί ενιαίο μοντέλο εργασίας παντού, αλλά με υπουργική απόφαση, θα προσδιοριστεί ο τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

«Μιλάμε για σταθερές ανάγκες συνεχούς 24ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας. Θεσμοθετούμε επίσημα το 48ωρο ως μέγιστο ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας. Το σημερινό καθεστώς 24ωρης εφημερίας, που εμείς θα άρουμε, είναι ο ορισμός της ελαστικοποίησης της εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ