ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α. Τσίπρας: Το να στηρίξουμε στα πόδια του το ΕΣΥ είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες

Στις κινήσεις αναβάθμισης του συστήματος και των δομών υγείας και κυρίως στην επέκταση της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη σε περισσότερες ομάδες του πληθυσμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα στο Λαύριο.

Α. Τσίπρας: Το να στηρίξουμε στα πόδια του το ΕΣΥ είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες

«Διεξάγουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο να κρατηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι δομές που από το 2010 έως το 2014 παραδόθηκαν, συνειδητά θα πω εγώ σε πολλές περιπτώσεις, στην εγκατάλειψη» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό, στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τον Μάρτιο του ’18 υπηρετούσαν 208 γιατροί, ενώ όταν αναλάβαμε τον Γενάρη του 2015, 105 γιατροί, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός.

Και βεβαίως το λοιπό προσωπικό επίσης αυξήθηκε από 224 σε 277.

Βέβαια, κάποιοι μας κατηγορούν ότι αυτή είναι μια κρατικίστικη αντίληψη και έτσι χτίζουμε δομές κρατισμού.

Φίλες και φίλοι, η κοινωνική προστασία, το να στηρίξουμε στα πόδια του το ΕΣΥ δεν είναι κρατισμός. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες. Και ιδιαίτερα απέναντι στους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, την κοινωνική τους καταγωγή ή τη φυλετική τους καταγωγή. Διότι το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο, αν θέλετε, που πετύχαμε αυτό το διάστημα, πέρα από το να βάλουμε μια τάξη στα οικονομικά, να κάνουμε πλεονασματικούς τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, να στηρίξουμε στα πόδια τους μονάδες και να αυξήσουμε όσο μπορούσαμε το προσωπικό, παρά τις καταγγελίες περί κρατισμού, το σημαντικότερο που κάναμε και ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ήταν να προσφέρουμε απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε 2,5 εκ. συμπολίτες μας στην ιατρική περίθαλψη, ανεξαρτήτως αν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Έγινε και εδώ στον τόπο σας σημαντική προσπάθεια με την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό έχει δρομολογηθεί μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας –που είναι Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου– η λειτουργία πρότυπης δημόσιας δομής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Κερατέα, μέσω μίας σημαντικής δωρεάς που δεν είχε αξιοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Υλοποιούνται πλήθος δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, σύμφωνα με το νέο μοντέλο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ενισχύονται με πόρους από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.

Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρότυπη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στην υπερσύγχρονη υποδομή της Πολυκλινικής της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, με χρήση συμπληρωματικών υπηρεσιών της Πολυκλινικής, έτσι ώστε να καταστεί υγειονομικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

Σ. Βαρδαρός: Η ενσωμάτωση του συστήματος υγείας στο αναπτυξιακό σχέδιο υποδηλώνει την πολιτική της δίκαιης ανάπτυξης

«Ο τομέας της Υγείας είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και είναι η πρώτη φορά που με την ευκαιρία αυτών των περιφερειακών συνεδρίων αναδεικνύεται η άποψη της τοπικής κοινωνίας στην εφαρμογή κεντρικών πολιτικών» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη δική του τοποθέτησή στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση το Σάββατο 31 Μαρτίου, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

«Και είναι η πρώτη φορά» πρόσθεσε «που δεν ταυτίζουμε την έννοια της ανάπτυξης με αυτή της οικονομικής μεγέθυνσης αλλά τη δόμηση ισχυρών δεσμών του κοινωνικού κράτους με την κοινωνία. Η ενσωμάτωση του συστήματος υγείας στο αναπτυξιακό σχέδιο υποδηλώνει την πολιτική της δίκαιης ανάπτυξης».

Συνεχίζοντας ο κ. Βαρδαρός είπε ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησε 2,5 εκατ. συμπολίτες μας ανασφάλιστους και έκανε λόγο για «ατροφικό κοινωνικό κράτος» που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κεντρική φωτογραφία: Ευρωκίνηση