ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας

Τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.

Στη Βουλή τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης:

«Η πολιτική υποχρηματοδό­τησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης του κέντρου, ως συνέπεια της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης, είναι ότι σύγχρονα μηχανήματα (το 95% είναι εκτός λειτουργίας σήμερα) παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια. Σήμερα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία, δεν κάνει καθόλου κλειστή νοσηλεία. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας το 2017, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο γιατρός του κέντρου είδε 3.220 ασθενείς και ο φυσικοθε­ραπευτής έφτασε τις 3.363 συνεδρίες. Οι ανάγκες όμως για αποκατάσταση των ασθενών της περιοχής, παρά τις προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού του κέντρου δεν καλύπτονται παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 3 πτερύγων και 60 κλινών. Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του κέντρου βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, και άλλες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού, μετακινείται προσωπικό από το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, επιβεβαιώνοντας, αυτό που σαν κόμμα είχαμε προειδοποιήσει, όπως και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών, ότι η ένταξη των ΚΕΦΙΑΠ σε όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο και θα αφήσει την υποδομή τους και το «χώρο» για εκμετάλλευση στους διάφορους επιχειρηματίες. Επίσης λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης του κτιρίου επείγει να γίνουν άμεσες εργασίες συντήρησής του (κατεστραμμένοι σοβάδες σε μεγάλη έκταση εσωτερικά και εξωτερικά), φθείρεται από την υγρασία και την εισροή νερών.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για 2.000. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποίες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

– Την άμεση στελέχωση του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης» Αμφιλοχίας με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ασθενών δωρεάν και με υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας.

– Την αναγκαία χρηματοδότηση του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης», από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, συντήρησης – επισκευής στις κτιριακές του υποδομές».