ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση Αμυρά για τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Υπερβολικά υψηλό χαρακτηρίζει τον αριθμό των 34 θανάτων ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όσο και τα διακόσια ογδόντα εννιά (289) διαγνωσμένα εγχώρια κρούσματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ερώτηση Αμυρά για τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο κ. Αμυράς ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών να μάθει για ποιο λόγο εξαπλώθηκε η νόσος σε τέτοιο βαθμό στη χώρα μας, καθώς και τα απολογιστικά στοιχεία για το αν απέδωσαν ή όχι τα μέτρα προστασίας αποφυγής εξάπλωσης της νόσου από τις εθνικές και τοπικές αρχές.

Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει αν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα αιμοεπαγρύπνησης και παροχής οδηγιών προς τους αιμοδότες για διερεύνηση πιθανής μετάδοσης της λοίμωξης, καθώς και αν ελέγχθηκαν αναδρομικά, βάσει πρωτοκόλλου ανιχνευσιμότητας, αρχειοθετημένα δείγματα των εμπλεκομένων αιμοδοτών από τα αρμόδια Κέντρα Αίματος και το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι
Αθήνα, 09.10.2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 04/10/2018, έχουν διαγνωστεί διακόσια ογδόντα εννιά (289) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα διακόσια είκοσι (220) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και εξήντα εννιά (69) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχει καταγραφεί, επίσης, ένα εισαγόμενο περιστατικό (με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα). Έχουν καταγραφεί τριάντα τέσσερις (34) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό (ηλικίας >69 ετών).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς & Νήσων, Πέλλας, Έβρου, Κορίνθιας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης και Ρεθύμνου. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Θεωρείτε ανησυχητικό τον αριθμό των 34 νεκρών από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
2. Ποια μέτρα προστασίας αποφυγής εξάπλωσης της νόσου ελήφθησαν από τις εθνικές και τοπικές αρχές;
3. Ελήφθησαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου;
4. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα αιμοεπαγρύπνησης και παροχής οδηγιών προς τους αιμοδότες για διερεύνηση πιθανής μετάδοσης της λοίμωξης;
5. Ελέγχθηκαν αναδρομικά, βάσει πρωτοκόλλου ανιχνευσιμότητας, αρχειοθετημένα δείγματα των εμπλεκομένων αιμοδοτών από τα αρμόδια Κέντρα Αίματος και το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών;
6. Ποια μέτρα ελήφθησαν για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας