ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μειώνεται η συμμετοχή για τα φάρμακα της ψωρίασης

10% θα είναι εφεξής η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα για την ψωρίαση

Μειώνεται η συμμετοχή για τα φάρμακα της ψωρίασης

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας.

Η ψωρίαση εντάχθηκε, μετά από χρόνια σχετικών αιτημάτων, στον κατάλογο των παθήσεων τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή 10% αντί για 25%.

Οι ψωριασικοί ασθενείς δηλώνουν δικαιωμένοι. «Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες, με συναντήσεις, ανταλλαγή αλληλογραφίας και συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι ζουν με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτή η απόφαση προσφέρει μεγάλη ανακούφιση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της παρατεταμένης κρίσης. Πλέον, οι ασθενείς μπορούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία τους και την καλύτερη διαχείριση της νόσου», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «Καλυψώ» Κώστας Λούμος.

Στην Ελλάδα, περίπου 200.000 άτομα πάσχουν από ψωρίαση, η οποία θεωρείται συχνή δερματοπάθεια.

Η εκδήλωση ψωρίασης χαρακτηρίζεται ως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και με ένα μηχανισμό που αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάζουν και να πολλαπλασιάζονται και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας. δημιουργώντας «πλάκες».