ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πολλαπλό «κούρεμα» στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι θεραπευτές

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών καταγγέλλει το πολλαπλό «κούρεμα» που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή και υποστηρίζει πως η επιβολή των voucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Πολλαπλό «κούρεμα» στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι θεραπευτές

Σύμφωνα με τους θεραπευτές, «ο σχετικός προϋπολογισμός είναι κλειστός και με το κουπόνι μειώνεται αυθαίρετα κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού».

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν το voucher με τη γνωμάτευση και θα το καταθέτουν στον ιδιώτη θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί. «Το κουπόνι αυτό όμως, έχει απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε rebate και clawback».

Την ίδια ώρα, οι θεραπευτές υποστηρίζουν πως ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ φέρνει επιπλέον περικοπές στον αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως Τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.

Οι θεραπευτές αναφέρουν πως τα μεγάλα θύματα της περικοπής της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή θα είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

«Κανείς δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με ένα κρατικό φορέα, με όρους άκρως επαχθείς. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

«Είναι μνημειώδης η προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η μείωση της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια επιβολής των voucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κέντρα ειδικών θεραπειών, επιλέγουμε να συνταχθούμε στο πλευρό των χιλιάδων οικογενειών που μας εμπιστεύονται και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.