ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις μεταμοσχεύσεις

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.

Ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις μεταμοσχεύσεις

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε στον αριθμό μεταμοσχεύσεων και δοτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Ποτάμι, έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν 79 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταμοσχεύσεων νεφρού, που το πρώτο δεκάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 54 από πτωματικούς δότες και 54 από ζώντες δότες, ενώ η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα δέκα χρόνια με εγγεγραμμένους 1250 ασθενείς!

Ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης και η κοινοβουλευτική ομάδα καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει, εάν προτίθεται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις μεταμοσχεύσεις. Επίσης, ρωτούν τον υπουργό Υγείας εάν υπάρχει πρόβλεψη για την προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και επιμόρφωσης, τη δημιουργία ενός δικτύου έμπειρων ιατρών συντονιστών στις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, καθώς και με ποιες ενέργειες σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία δωρεάς οργάνων.

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική δήλωση δωρεάς οργάνων

Ουραγός η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις - Πάνω από 10 χρόνια αναμονή για ένα μόσχευμα