ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Ψίχουλα» τα αναδρομικά που μας αναλογούν, λένε οι γιατροί

Λιγότερο από το ένα πέμπτο των οφειλόμενων ποσών αναμένουν οι γιατροί με την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή. Όπως υποστηρίζουν, η διάταξη δεν υπόλογίζει όλα τα χρόνια, ούτε τις εφημερίες. 

«Ψίχουλα» τα αναδρομικά που μας αναλογούν, λένε οι γιατροί

«Για το βαθμό του διευθυντή τα αναδρομικά που θα έπρεπε να επιστραφούν, με συνυπολογισμό εφημεριών και δώρων πλησιάζουν τις 100.000 ευρώ. Με τη διάταξη που ψηφίστηκε, υπολογίζουμε ότι αναλογούν στον κάθε διευθυντή περίπου 21.000 ευρώ μικτά, με κρατήσεις 40%», αναφέρει ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ανάλογες υπολογίζονται οι διαφορές και για τους χαμηλότερους βαθμούς στην ιεραρχία των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η ρύθμιση αναφέρει πως στους γιατρούς θα επιστραφούν αναδρομικά δύο ετών. Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει ζητήσει άρση της μισθολογικής περικοπής του 2012 - «η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική» - και πλήρη καταβολή αναδρομικών για τακτικούς μισθούς και εφημερίες και για όλη την περίοδο από 1/1/2012 έως σήμερα.

Άγνωστος ο χρόνος καταβολής

Ένα ακόμη «αγκάθι» στο ζήτημα των αναδρομικών για τους γιατρούς, είναι πως η διάταξη που ψηφίστηκε δεν καθορίζει με ακρίβεια το χρόνο και τη διαδικασία καταβολής των χρημάτων, αλλά παραπέμπει τα θέματα αυτά σε μελλοντική κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Με άλλα λόγια, οι γιατροί δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν τα έστω και «ψαλιδισμένα» αναδρομικά που δικαιούνται.

Το ζήτημα θα τεθεί σε συνάντηση που αναμένεται να έχουν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Την ίδια μέρα, έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία των γιατρών, με βασικό αίτημα την πλήρη εξόφληση των αναδρομικών.

Η τροπολογία για τα αναδρομικά ψηφίστηκε στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».