ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνεχίζεται το «σίριαλ» και η κόντρα για την ειδικότητα του διαβητολόγου

Το υπουργείο Υγείας ξαναστέλνει στα θρανία παθολόγους και παιδιάτρους που ασκούν τη διαβητολογία, αλλά δεν αναγνωρίζει τη μετεκπαίδευση για τους γενικούς γιατρούς. Ανάστατη η ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας. 

Συνεχίζεται το «σίριαλ» και η κόντρα για την ειδικότητα του διαβητολόγου

Όλα ξεκίνησαν με την αλλαγή του τίτλου της ειδικότητας, σε “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός”. Με την αλλαγή τέθηκε και θέμα νομιμότητας για τους γιατρούς, που δεν έχουν αυτή την εξειδίκευση, αλλά μέχρι σήμερα ασκούν τη διαβητολογία.

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έσπευσε να ενημερώσει πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει γιατρός που να διαθέτει νόμιμα ειδικότητα ή εξειδίκευση με τον όρο διαβητολόγος, πλην των ειδικευμένων Ενδοκρινολόγων» ενώ η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας υποστηρίζει πως «υπάρχουν παθολόγοι οι οποίοι έχουν επίσημη μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη».

Ξανά στα θρανία για να αποδείξουν ότι ξέρουν από... διαβήτη

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τώρα πως παθολόγοι και παιδίατροι μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με διετή εκπαίδευση σε Διαβητολογικό Κέντρο και εξετάσεις. Οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων που ήδη ασκούν τη διαβητολογία θα πρέπει να υποβάλουν το βιογραφικό τους και να κριθούν εκ νέου από 7μελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί αρμοδίως.

Γιατροί που ειδικεύονται στην εσωτερική παθολογία εξηγούν στο onmed πως από τα 23 Διαβητολογικά Κέντρα της χώρας, τα 19 στελεχώνονται από παθολόγους οι οποίοι αν και έχουν χρόνια προϋπηρεσίας στη διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου, θα κληθούν τώρα να αποδείξουν εκ νέου τις γνώσεις τους.

Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες μετεκπαιδεύσεις στη διαβητολογία είναι επίσημα θεσμοθετημένες και δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται.

Από την άλλη, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως με τον τίτλο «Ενδοκρινολογία-Διαβήτης και Μεταβολισμός» όλοι οι ενδοκρινολόγοι μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Διαβητολόγου και αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των εξειδικευμένων παθολόγων και παιδιάτρων.

Τι θα γίνει με τους γενικούς γιατρούς

Μείζον θέμα προκύπτει με τους γενικούς γιατρούς, οι οποίοι κατά κανόνα περιθάλπουν διαβητικούς ασθενείς, σε Κέντρα Υγείας και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, κυρίως στην περιφέρεια, όπου οι εξειδικευμένοι γιατροί... σπανίζουν.

Από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι οι γενικοί γιατροί μπορούν να φροντιζουν διαβητικούς και να γράφουν φάρμακα, αλλά ακόμη και αν μετεκπαιδευτούν δεν μπορούν να λέγονται «διαβητολόγοι»!

«Οι γενικοί γιατροί μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση στα Διαβητολογικά Κέντρα έως 1 χρόνο, δεν μπορούν όμως να φέρουν το τίτλο του Διαβητολόγου», αναφέρει επί λέξει η σχετική ανακοίνωση.

«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται γιατροί δύο ταχυτήτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, ο οποίος τονίζει πως «η πρώτη επαφή του διαβητικού ασθενή γίνεται με το γενικό γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης της νόσου, ενώ σε παθολόγους ή ενδοκρινολόγους πρέπει να παραπέμπονται μόνο τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Το υπουργείο σπεύδει να διαχωρίσει όλα τα παραπάνω από τη συνταγογράφηση φαρμάκων για το διαβήτη, αφού κάτι τέτοιο θα άφηνε ακάλυπτους πολλούς ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ενδοκρινολόγο.

Διαβάστε επίσης:

Ξέσπασε «καυγάς» για την ειδικότητα του διαβητολόγου