ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή η έλλειψη εξετάσεων για τους ασθενείς του aids

Ερώτηση για τη διακοπή χρηματοδότησης εξετάσεων που αφορούν τους ασθενείς του aids κατέθεσαν οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή η έλλειψη εξετάσεων για τους ασθενείς του aids

Οι Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αναφέρονται στην εξέταση ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής για τις οποίες οι δημόσιες μονάδες λοιμώξεων δεν χρηματοδοτούνται, ενώ οι εξετάσεις δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ανώνυμα μέσω του ασφαλιστικού συστήματος.

Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα το onmed, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Aids.

Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν πως «το υπουργείο Υγείας, είχε αποδεχτεί πριν λίγους μήνες την εκ νέου συνταγογράφηση του ιικού φορτίου, ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ συμφώνησε η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω ειδικού κωδικού για λόγους αποφυγής του κοινωνικού στίγματος μετά από σχετικό αίτημα οροθετικών οργανώσεων. Ωστόσο, η επιλογή αυτή, συνεχίζει να μην υπάρχει για τους ασθενείς με hiv / aids».

Έτσι, ζητούν τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία συνταγογράφησης της εξέτασης του ιικού φορτίου μέσω ειδικού κωδικού, καθώς και για ποιους λόγους έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της εξέτασης γονοτυπικής αντοχής (η εξέταση προσδιορίζει την αποτελεματικότητα των διαφόρων φαρμάκων ενάντια στον ιό).

Οι κκ.Οικονόμου και Φωτήλας ρωτούν ακόμη τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων hiv στην κατηγορία των ανδρών 50 – 64 ετών.