ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Υπάρχει εθνικό έλλειμμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας

«Η υπόθεση των μεταμοσχεύσεων έχει βαλτώσει, λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός στο συνέδριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.

«Υπάρχει εθνικό έλλειμμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός παραδέχτηκε αυτό που δείχνουν όλες οι στατιστικές, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι προτελευταία σε δότες οργάνων και πώς «η απόκλιση από τους μέσους όρους των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών είναι τεράστια».

Παραδέχτηκε ακόμη πως τα «υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες στη λειτουργία του συστήματος υγείας» και πως τα μεταμοσχευτικά κέντρα δεν έχουν επάρκεια προσωπικού.

Μίλησε και για τις δυσκολίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν και την κύρια «πηγή» δωρητών. «Παρότι έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα, η πιεστική καθημερινότητα δεν αφήνει το απόθεμα ενέργειας που χρειάζεται και δεν επιτρέπει την αποκλειστική ενασχόληση κάποιων ανθρώπων, έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός, η κατάλληλη εποπτεία και πιο αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών», είπε ο κ.Ξανθός.

Και πρόσθεσε πως έχουν προκηρυχθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά «χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη και μεγαλύτερη προσπάθεια».

Σε ο,τι αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται ιδέες και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να ξεπερνούν το κλίμα δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Ζήτησε συστράτευση, ώστε «αν αντιμετωπιστεί με αξιοπιστία και με επάρκεια το εθνικό έλλειμμα στον τομέα των μεταμοσχεύσευων».

Διαβάστε επίσης:

Ουραγός η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις - Πάνω από 10 χρόνια αναμονή για ένα μόσχευμα

Την πρώτη κάρτα δωρητή οργάνων υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα