ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοκρατική Συμπαράταξη εναντίον υπουργείου για τις ΜΕΘ

Δριμεία κριτική για τις ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη λίστα αναμονής.

Δημοκρατική Συμπαράταξη εναντίον υπουργείου για τις ΜΕΘ

«Η εικόνα των ασθενών που διασωληνώνονται και ελλείψει διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τους ίδιους τους διασωληνωμένους αλλά και τους άλλους ασθενείς, δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε δημόσιο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας. Οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, δεν καταφέρνουν να παλέψουν για τη ζωή τους επί ίσοις όροις με εκείνους που βρίσκονται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση της υγείας τους», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας.

Για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος ζητά να μάθει πώς σχεδιάζει το υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα.

Το τελευταίο διάστημα 40 - 50 βαριά ασθενείς περιμένουν καθημερινά στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι αναμενόμενη κάθε χειμώνα, αφού είναι αυξημένες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ λόγω του κρύου αυξάνονται και τα περιστατικά παρόξυνσης σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ωστόσο, ενώ οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι η ζήτηση αυξάνεται το χειμώνα, εδώ και χρόνια δεκάδες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, 35% των κλινών «σκουριάζουν», ενώ στα κρεβάτια που λειτουργούν η στελέχωση είναι οριακή: Σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν δύο ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις στη νυχτερινή βάρδια, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 40 ασθενείς καθημερινά στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής