ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε να ακούσει τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στα ζητήματα της υγείας και της περίθαλψης, ενόψει και της ανακοίνωσης του Προγράμματος Υγείας της στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα για την παράταξή του είναι «η εφαρμογή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η υιοθέτηση αποδοτικών πολιτικών πρόληψης».

Είπε πως η καταγραφή των απόψεων όλων των αρμοδίων φορέων είναι σημαντική, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Υγείας, το οποίο θα είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις απαιτήσεις των καιρών. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και για ανακοπή της ιατρικής μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα υγείας με τις δημόσιες δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τα μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).

 DPX4996

Οι εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν τις ενστάσεις στους για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, για τα προβλήματα στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ανέφεραν τις ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικά, ενώ έθεσαν και τα θεσμικά ζητήματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του προγράμματος Υγείας, ο αρμόδιος τομέας της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει περιοδείες και επισκέψεις σε διάφορες υγειονομικές μονάδες. Την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, ο τομεάρχης Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής του Ιάσων Φωτήλας θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και το Ιατρείο Σκάλας Ωρωπού.