ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α.Ξανθός: Προοδευτική παρέμβαση οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Η δημιουργία των χώρων αυτών προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εισήχθη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

Α.Ξανθός: Προοδευτική παρέμβαση οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Ενώπιον της επιτροπής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια πιλοτική δομή, σε πρώτη φάση, σε διασύνδεση με μονάδες άμεσης πρόσβασης, ώστε οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, να έχουν μια πρώτη επαφή με το δημόσιο σύστημα υγείας και με άλλες υπηρεσίες, είτε υποκατάστασης είτε ψυχοκοινωνικής υποστήριξης».

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης θα λειτουργούν μόνο από τους εγκεκριμένους φορείς που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος τους «είναι η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών, η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η προετοιμασία για την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας».

Ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουντ τη ρύθμιση η οποία - όπως δεσμεύθηκε «δεν θα μείνει στα χαρτιά».

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, αναφορικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, παρατίθενται στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το έτος 2016, σύμφωνα με τα οποία οι περιθωριοποιημένοι χρήστες ουσιών είναι πάνω από 17.000, οι μισοί στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης θα απευθύνονται κυρίως σε αυτή την κατηγορία χρηστών, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης και μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα μείωσης της βλάβης.

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας

Άρχισαν οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο - τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί