ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοτυπία» το νέο σύστημα εξετάσεων ειδικότητας με βαθμολόγηση των γιατρών.

ΠΙΣ: Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας θα προκαλέσουν ένα ακόμη κύμα φυγής νέων γιατρών από τη χώρα.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα περίπου 15.000 νέοι γιατροί έχουν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο εκτός συνόρων, ενώ «μετά την αποτυχία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το υπουργείο Υγείας δημιουργεί άλλο ένα πρόσκομμα στην επαγγελματική εξέλιξη των νέων γιατρών με τη διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων μέσω των οποίων θα λαμβάνουν και... βαθμό».

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει τη βαθμολόγηση «παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία, που πλήττει βάναυσα τους νέους γιατρούς, αφού θα τους καταστά δέσμιους για την υπόλοιπη επαγγελματική τους ζωή ανεξάρτητα από την εξέλιξή τους».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την άμεση απόσυρση της σχετικής ρύθμισης και την έναρξη διαλόγου ώστε να επιλεγεί ένα ορθό σύστημα εξέτασης για τη λήψη ειδικότητας.

Πλήρως αντίθετοι με το νέο σύστημα εξετάσεων είναι τόσο οι ειδικευόμενοι όσο και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των αλλαγών.

Οι γιατροί κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οτι «για πολλοστή φορά νομοθετεί χωρίς διάλογο, χωρίς να ζητήσει την άποψη των συλλογικών οργάνων των γιατρών, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναμένεται να εισηγηθεί ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνολο της ιατρικής εκπαίδευσης και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

«Ναυάγιο» στη συνάντηση υπουργού - γιατρών για τις εξετάσεις ειδικότητας