ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών μέσω ΕΟΠΥΥ

Με Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, ανέδειξε το θέμα της παροχής προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στις ευαίσθητες ηλικίες έξι μέχρι δώδεκα ετών.

Ερώτηση βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών μέσω ΕΟΠΥΥ

Ζήτησε επίσης να μάθει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την δράση για την στοματική υγεία των παιδιών που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δράση που είχε δρομολογηθεί σε συνεργασία με τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντίατρους και με βάση τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Οι καθυστερήσεις με τις χρονοβόρες όπως αποδείχθηκαν διαδικασίες των εκλογές της Ομοσπονδίας μετατόπισαν την έναρξη του προγράμματος για το 2019, με συνέπεια τη μεταφορά των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί σε άλλες επείγουσες ανάγκες.

Με την ερώτηση αναδείχθηκε η σπουδαιότητα αυτής της προληπτικής οδοντιατρικής παρέμβασης για την συνολική υγεία του παιδικού πληθυσμού και έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτοίς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υφυπουργός Υγείας στην απάντηση του, αν και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης στην υγεία, δεν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση αυτής της δράσης αλλά τη συσχέτισε με τη “δημοσιονομική κατάσταση”.

Αφού τοποθετήθηκε γενικά για την αξία της στοματικής υγείας των παιδιών, δεν παρουσίασε κάποιο άλλο σχέδιο και φάνηκε από την τοποθέτησή του, πως η χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί για το 2019 (40 εκατομμύρια ευρώ) είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020.

Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί αν η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα είναι τόσο ισχυρή, όσο με τα πρόσφατα δείγματα γραφής, τα οποία έδωσε για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων ιδιωτών παρόχων. Για την ώρα μένουμε στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας που θα μπορούσε να έχει τίτλο «προσεχώς θα δούμε, αλλά μάλλον όχι, γιατί όπως καταλάβατε για ακόμη ένα θέμα δεν γνωρίζω».