ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ολόκληρο το σχέδιο για τις Υγειονομικές Δομές στα νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά της Ελλάδας, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ολόκληρο το σχέδιο για τις Υγειονομικές Δομές στα νησιά

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί».

Όσον αφορά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με γιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι πλωτές ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ήδη, έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και 1.577 αποστολές, ενώ εννέα μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι'αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας θα γίνεται με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ.

Ο υπουργός υπογράμισε, τέλος, πως «έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες».

Δείτε αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο για τις υγειονομικές δομές στα νησιά