ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Β. Κοντοζαμάνης: Το lockdown θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρατήσουμε τα κρούσματα

«Το lockdown θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων» του κορονοϊού, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει -ψηφιακά φέτος, λόγω πανδημίας- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Β. Κοντοζαμάνης: Το lockdown θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρατήσουμε τα κρούσματα

Στο ερώτημα «πότε θα τελειώσει ο Covid-19», που ήταν και το θέμα της ενότητας στην οποία συμμετείχε, ο κ. Κοντοζαμάνης, επισήμανε ότι δεν ξέρουμε την απάντηση, ωστόσο σχολίασε ότι «μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο, αυτό θα είναι σημείο καμπής στην πανδημία». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, προς όφελος του συστήματος υγείας, της κοινωνίας, της οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες 95 άτομα έπρεπε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλά κρεβάτια αυξήθηκε κατά 63%, γεγονός που ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Σχολίασε, παράλληλα, ότι η απόφαση για το lockdown ελήφθη «για να προστατέψουμε το σύστημα υγείας και να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Παρουσιάζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τα 850 τεστ τη μέρα που γίνονταν τον περασμένο Μάρτιο φτάσαμε τα 25-30.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα στον πληθυσμό, ενώ χρηματοδοτήθηκε το εθνικό σύστημα υγείας με επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών και προσλαμβάνεται ανθρώπινο δυναμικό. «Είχαμε αρχικό πλάνο για 2.000 προσλήψεις στην αρχή της πανδημίας και έχουμε ξεπεράσει τους 6.800 ανθρώπους προσωπικό στο σύστημα και επιπροσθέτως περιμένουμε σχεδόν 1.500 μόνιμους γιατρούς στο σύστημα μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς. Έτσι συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Σπύρος Γεωργίου, σχολίασε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να απαντηθεί το ερώτημα «πότε θα τελειώσει ο Covid-19» και υπογράμμισε: «Ένα είναι σίγουρο: αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα -το βασικό μας όπλο κατά του Covid-19- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπορεί να δούμε το τέλος αυτής της πρόκλησης λίγο πιο σύντομα». Σημείωσε πάντως ότι το κύριο μήνυμα που πήραμε ως τώρα είναι ότι πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να υπάρχουν σχέδια για κάθε περίπτωση και στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Προστασία βελτιώνει τα σχέδια για την πανδημία.

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit, ο διευθυντής του τμήματος Μελετών Χώρας του τμήματος Οικονομικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Αλβάρο Σάντος Περέιρα, σχολίασε ότι πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανέκαμπτε καθώς οι δομικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και του αριθμού των θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα έδειξε τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι μπορεί να επιτύχει εκτεταμένες και γρήγορες μεταρρυθμίσεις», είπε, ωστόσο σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα νέα lockdown αποδυναμώνουν την προοπτική της Ελλάδας, γι αυτό «η ανάκαμψη μετά την πανδημία απαιτεί τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων».

«Το βασικότερο ζητούμενο το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να σταματήσουμε την πανδημία όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Όμως η πανδημία ήρθε για να μείνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και αν βρεθεί ένα εμβόλιο είναι πιθανό το πρώτο μέρος του εμβολίου να μην είναι τόσο αποτελεσματικό ή τουλάχιστον να μην αντιμετωπίσει οριστικά τον ιό. Έτσι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για λίγο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την οικονομία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο κ. Περέιρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)