ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Σκληρό lockdown θα εισηγηθεί ο Β. Κικίλιας αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Την πρόθεσή του να ζητήσει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και την επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου, εάν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός: Σκληρό lockdown θα εισηγηθεί ο Β. Κικίλιας αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα - μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.