ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Διάψευση Κοντοζαμάνη για παράνομους εμβολιασμούς

Δεν υφίσταται θέμα εμβολιασμών ημετέρων. Υπάρχει κεντρικός έλεγχος όσων εμβολιάζονται, και οι ελάχιστοι παραβάτες που είναι εκτός λίστας έχουν εντοπιστεί, είναι αποτέλεσμα των καθημερινών συστηματικών ελέγχων που διενεργεί η Αρχή Διαφάνειας Εμβολιασμού.

Κορονοϊός: Διάψευση Κοντοζαμάνη για παράνομους εμβολιασμούς

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο «για αδιαφάνεια και μη τήρηση της νομιμότητας των εμβολιασμών» και υποστήριξε ότι «διενεργούνται παράνομα εμβολιασμοί ημετέρων και παρατρεχάμενων κομματικών φίλων της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να τηρείται με ευλάβεια και χωρίς εξαιρέσεις η λίστα εμβολιασμού για το σύνολο του πληθυσμού. Κάθε μέρα διεξάγονται 30.000 εμβολιασμοί. Είναι ένα περίπλοκο και πρωτόγνωρο εγχείρημα και μέχρι στιγμής κυλά ομαλά. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας Εμβολίων κάνει καθημερινούς ελέγχους για να διαπιστώσει αν τηρούνται τα κριτήρια. Ό,τι έχει αναδειχθεί για παραβάσεις ελαχίστων είναι αποτέλεσμα των καθημερινών ελέγχων και σε αυτές τις συγκεκριμένες παραβατικές περιπτώσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν πρέπει να μιλάτε για κομματικούς φίλους, επειδή ελάχιστοι, ορισμένοι, εντοπίστηκαν να κάνουν το εμβόλιο εκτός σειράς και προτεραιότητας, εξισώνοντας τους πάντες και υποβαθμίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για να εμβολιαστεί ταχύτατα ο συνολικός πληθυσμός της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε:

«Μέσα από την ευρωπαϊκή συμφωνία που κάναμε η προμήθεια εμβολίων γίνεται σταδιακά. Είχαμε συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιάσουμε όλες τις κρίσιμες ευπαθείς ομάδες».

«Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα των εμβολιασμών αλλά η έλλειψη ελέγχων ώστε να διαπιστωθεί αν οι εμβολιασμοί γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφάνεια, ώστε να αποτρέπουν να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καλλιθέα. Οφείλετε να στείλετε στον εισαγγελέα τους παραβάτες. Εμβολιάστηκαν κομματικοί φίλοι της κυβέρνησης. Την ίδια τακτική του κατ΄ εξαίρεση εμβολιασμού ακολουθεί κατά πόδας και ο ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:

«Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν και αποκαλύπτουν το μεγαλείο της θεσμικής έλλειψης και ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες. Οι παραβάτες θα πρέπει όχι απλά να καταγγέλλονται και να στιγματίζονται, αλλά να οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

«Πάνω από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί πολιτών είχαν γίνει μέχρι χθες. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών, ενώ παράλληλα γίνονται συνεχείς έλεγχοι από την Αρχή Διαφάνειας για τυχόν παράβασης της λίστας εμβολιασμού για να μην υπάρξει η δυνατότητα να εμβολιαστεί κάποιος, παρεκκλίνοντας της νόμιμης διαδικασίας» ανταπάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί πρόχειρου σχεδιασμού, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακούς χαρακτηρισμούς.

«Υπάρχει ένα συνολικό λεπτομερές πρόγραμμα εμβολιασμού σύμφωνα με τις οδηγίες και της ΕΕ και της Επιτροπής Εμβολιασμού που ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια, ηλικιακά και ευπαθών ομάδων. Υπάρχει κεντρικός έλεγχος αν τηρείται η λίστα εμβολιασμού και για αυτό εντοπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας.

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες με νοσήματα που αυξάνουν τη πιθανότητα να νοσήσουν από covid, έχει εκπονηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο προτεραιοποίησης του εμβολιασμού τους», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κοντοζαμάνης και απέναντι στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά και του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις ΜΕΘ και το ΕΣΥ, σε σύστημα μίας νόσου, «θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων χρόνιων ασθενών που έχουν σοβαρά νοσήματα εκτός κορονοϊού».

Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για γύμνια επιχειρημάτων.

«Ήδη λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες 1.123 ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουν διατεθεί από τον ιδιωτικό τομέα άλλες 217 κλίνες εντατικής θεραπείας και 151 λειτουργούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως, στέκεται όρθιο και αντέχει, παρά τη πίεση που δέχεται. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και όλα τα μέτρα και θα πάρουμε αν χρειαστεί και άλλα για να διασφαλίσουμε επαρκή ασφάλεια στη διαχείριση του κορονοϊού», επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Έχετε μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μιας νόσου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αφήσετε τους ασθενείς με άλλα νοσήματα στη μοίρα τους. Στην Αττική όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας έπαψαν να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία, ενώ ασθενείς με χρόνια προβλήματα δεν μπορούν να έχουν περίθαλψη», υποστήριξε ο κ. Πουλάς.

«Όλα τα τακτικά χειρουργεία και τα επείγοντα περιστατικά διεξάγονται κανονικά. Το Δημόσιο Σύστημα υγείας εξακολουθεί να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αν χρειαστεί θα διατεθούν και ιδιωτικές υποδομές covid. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το τρίτο κύμα. Είμαστε προετοιμασμένοι και για ακραία φαινόμενα. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται και καλύπτει με απόλυτη επάρκεια τις ανάγκες όλων των ασθενών όχι μόνο με covid», απάντησε στον κ. Πουλά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ και 6ος αντιπρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε λόγο για «τεράστιες ελλείψεις με υποστελεχωμένες ΜΕΘ» και τόνισε ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για θωράκιση του ΕΣΥ διαψεύδεται από τα γεγονότα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο ΚΑΤ στο οποίο καταργήθηκαν κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός covid».

«Καμία κατάργηση κλινών ΜΕΘ δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε στο ΚΑΤ ούτε πουθενά. Σε έκτακτες περιπτώσεις παίρνεις έκτακτα μέτρα. Το σχέδιο μας έχει απόλυτη επιτυχία και αποδεικνύεται από τη στιγμή που δεν έχουμε διασπορά του ιού εντός των νοσοκομείων. Δεν είναι δυνατόν σε μια μέρα να καλύψουμε και να λύσουμε προβλήματα ετών», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Λαμπρούλης επέμεινε ότι «καταργούνται οι γενικές ΜΕΘ και μετατρέπονται σε κλίνες μιας νόσου για covid, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

«Και το ΚΑΤ δεν είναι εξαίρεση. Η κυβέρνηση καταργεί τις κλίνες ΜΕΘ και τις βαφτίζει ΜΕΘ covid, αξιοποιώντας τα ίδια υλικά και ανακυκλώνοντας το πρόβλημα, οδηγώντας σε δεκάδες θανάτους ασθενείς με βαριά νοσήματα. Πάνω από 90.000 τακτικά χειρουργεία δεν έχουν γίνει. Τα αίτια θανάτου των μισών χρόνιων πασχόντων είναι αδιευκρίνιστα. Είναι ένα σύστημα αδιέξοδο, ανήμπορο, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης.

«Μην πάτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Το ΕΣΥ δεν είναι μονοθεματικό και εξυπηρετεί όλους όσους το έχουν ανάγκη. Και τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά γίνονται κανονικά και εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Το ΕΣΥ λειτουργεί για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, παρέχει 24ωρη περίθαλψη και έχει σταθεί όρθιο. Παρά τις αυξημένες πιέσεις και ανάγκες που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη πανδημία, μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο το οποίο είναι παρακαταθήκη για το ΕΣΥ, ώστε μετά το τέλος της πανδημίας να είναι αποτελεσματικότερο και ανταποδοτικότερο», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)