ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους 15-17 ετών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών.

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους 15-17 ετών

Αυτό ανάφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ' όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης, ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ΄ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Tι οδήγησε στο «ναι» της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 15-17

Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της, κάνοντας λόγο για «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

- τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%

- τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο

- τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12-17 ετών λόγω κορονοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5-3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Αναλυτικά:

- από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

- η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.