ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν από αύριο την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν από αύριο την τρίτη δόση του εμβολίου

Ξεκινά αύριο Τρίτη, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, η χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου

Οι 285.000 πολίτες τους οποίους αφορά η τρίτη δόση, αναμένεται να λάβουν από σήμερα το μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό τους, προκειμένου να προχωρήσουν στον προγραμματισμό ραντεβού.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.