ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φορείς ΠΦΥ: «Ανέφικτο» το υποχρεωτικό rapid test από τους συνοδούς ασθενών στις μονάδες ΠΦΥ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του συντονιστικού οργάνου φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη, με αντικείμενο την χρηματοδότηση της ΠΦΥ, την κατάργηση του claw back, αλλά και τρέχοντα ζητήματα σχετικά με την covid-9, που απασχολούν τον κλάδο.

Φορείς ΠΦΥ: «Ανέφικτο» το υποχρεωτικό rapid test από τους συνοδούς ασθενών στις μονάδες ΠΦΥ

Στο συντονιστικό συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test από εμβολιασμένους συνοδούς των ασθενών στις μονάδες ΠΦΥ και PCR από ανεμβολίαστους συνοδούς, γεγονός που όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων είναι «ανέφικτο να υλοποιηθεί». Επίσης ζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που σχετίζονται με την διάγνωση και την διαχείριση της COVID-19.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το 2020 και το 2021, το θέμα της σταδιακής ελάττωσης του claw back έως και την κατάργησή του και το ζήτημα της προκαταβολικής είσπραξης του claw back του 2021 και ζητήθηκε από τον υπουργό να τεθεί σε αναστολή το μέτρο της προείσπραξης αυτών των ποσών. Ο υπουργός, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συντονιστικού, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)