ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Οικονόμου: Ξεκινά την Τρίτη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Από αύριο Τρίτη και ανάλογα με τα κενά στο Σύστημα Υγείας, ξεκινά η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται απαντήσεις από ιατρικούς συλλόγους.

Γ. Οικονόμου: Ξεκινά την Τρίτη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

«Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση»

Ο κ. Οικονόμου διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά περιορισμούς των ελευθεριών των εμβολιασμένων, ενώ τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και προς την κατεύθυνση της τρίτης δόσης. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν συζητά επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Όπως ανέφερε, διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό θνητότητα.

«Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα» συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι με αυτά τα δεδομένα, δίνεται έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους πολίτες που είναι από 60 ετών και πάνω, αλλά και για όλο τον πληθυσμό. «Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους. Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, επεσήμανε ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τόνισε ότι 11 κλινικές σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία έχουν τεθεί στη διάθεση του Συστήματος Υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται φέτος 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Επίσης, όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών. Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά, ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση, το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι βρίσκονται στη διάθεση της χώρας έπειτα από την έγκριση του ΕΜΑ μονοκλωνικά φάρμακα, τα οποία από το αμέσως επόμενο διάστημα, θα χορηγούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και όπως κρίνουν οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ