ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής των προστίμων για όσους εμβολιάστηκαν

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο της διαγραφής των προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής των προστίμων για όσους εμβολιάστηκαν

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, στον προσωπικό γιατρό, στα νέα εμβόλια αλλά και στη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Ο υπουργός είπε πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να εντοπίζεται κυρίως στην Αττική.

Διευκρίνισε ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

«Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός, σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση».

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο υπουργός είπε ότι στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες συστήνεται να κάνουν το νέο εμβόλιο, ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση.

Ο υπουργός Υγείας άφησε επίσης ένα «ανοιχτό παράθυρο» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ, κάτι το οποίο όμως θα εξεταστεί στο τέλος του έτους.

«Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε την κατάσταση σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα.