ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών

Νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να αντιμετωπιστεί η βία κατά της λευκής μπλούζας, με αφορμή πρόσφατο επεισόδιο ξυλοδαρμού παιδοχειρουργού από συνοδό ασθενή στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

ΠΙΣ: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών

Επαναφέροντας προηγούμενα αιτήματά του για το θέμα, τα οποία είχε διατυπώσει σε όλους τους τόνους και μάλιστα είχε εκπονήσει εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες σε όλες τις δομές υγείας πανελλαδικά, ο ΠΙΣ απαιτεί να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε θύματα», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ μεταξύ άλλων προχωράει, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββα, σε αφισοκόλληση σχετικών μηνυμάτων σε όλους τους χώρους του ιδρύματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Ζητάει επίσης άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να επικαιροποιηθούν προηγούμενα αιτήματά του, τα οποία επικεντρώνονται στα παρακάτω:

- Δημιουργία «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.

- Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.

- Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

- Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.

- Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.