ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χρυσοχοΐδης: Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα

Ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα στους πολίτες που «μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις» έστειλε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας επαφές με επίκεντρο τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Χρυσοχοΐδης: Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα

«Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως ως αρμόδιος υπουργός, ζητώντας καταρχήν συγνώμη από τους πολίτες του Ηρακλείου για την πολλή ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» και πως «έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, έχουμε τη βούληση και τη γνώση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό, το νοσηλευτικό αλλά και το λοιπό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ενισχυθεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και για ένα τρίμηνο θα ενισχύσει τη λειτουργία των χειρουργείων, με στόχο να μη λειτουργούν καθημερινά με λιγότερα από τέσσερα χειρουργικά τραπέζια.

«Θα λειτουργήσουν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια για να καλύπτονται όπως στο παρελθόν οι ανάγκες των χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο», σημείωσε και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, σχολιάζοντας ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης για το επόμενο τρίμηνο, θα τρέξουν γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις, ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία», τόνισε ο κ. Χροσοχοΐδης, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου να προτείνουν άμεσα τις θέσεις, πέρα από τους αναισθησιολόγους, που είναι αυτή την στιγμή απαραίτητες. «Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση fast track προσλήψεων γιατρών στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να προκηρύξουμε και να προσλάβουμε άμεσα τους γιατρούς που έχει ανάγκη το νοσοκομείο για να γίνει περαιτέρω αξιόμαχο», επεσήμανε.

Παράλληλα, εκτός από το προσωπικό και τη στελέχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων σε υποδομές και ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, όπως η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου και η μελέτη για τον αύλειο χώρο, ευχαριστώντας για τη στήριξη τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη. Επίσης μίλησε για τη μελέτη που έχει χρηματοδοτηθεί και παραδίδεται μέσα στους επόμενους μήνες, για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Πανάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, Σταθμός Αιμοδοσίας, ημερήσια χειρουργεία και Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευόμενων», υπογράμμισε ο υπουργός. «Δεν θα επιτρέψω καμιά ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών των οδηγιών», πρόσθεσε ευχαριστώντας όσους παραμένουν «στην πρώτη γραμμή της μάχης, παρ' όλες τις αντιξοότητες».

Τέλος, όπως σημείωσε, η παρουσία του στο Ηράκλειο σήμερα σηματοδοτεί «και κάτι ευρύτερο». «Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα και κανένας πολίτης τη στιγμή της ανάγκης του δεν θα είναι μόνος του. Κανένας γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες», εξήγησε για να συμπληρώσει: «Δουλεύουμε για να αλλάξουμε τις ζωές όλων των ανθρώπων προς το καλύτερο και δεν θα σταματήσουμε αν δεν το πετύχουμε, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, της διοίκησης ΥΠΕ Κρήτης, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, αλλά και της διοίκησης, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του διευθυντή χειρουργικού τομέα και των μελών της τριμελούς επιτροπής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που εξέθεσαν στον υπουργό Υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε επαφές με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Βενιζελείου, του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)