ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διάβασμα βιβλίων και παραμυθιών: Μια δραστηριότητα που ενισχύει τη σχέση πατέρα παιδιού

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι η πολύωρη έκθεση των μωρών στην τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά τη νοητική ανάπτυξη και κυρίως την επικοινωνία τους.

Διάβασμα βιβλίων και παραμυθιών: Μια δραστηριότητα που ενισχύει τη σχέση πατέρα παιδιού

Τα παιδιά μπροστά στην οθόνη εύκολα εστιάζουν την προσοχή τους, απορροφούνται από τα χρώματα και την κίνηση αλλά ταυτόχρονα είναι παθητικοί δέκτες, χωρίς να υπάρχει ο σημαντικός παράγοντας της αλληλεπίδρασης.

Η αλληλεπίδραση βοηθά τα παιδιά στη σχέση και την επικοινωνία σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, η συχνή ανάγνωση βιβλίων ή παραμυθιών έχει σημαντικά οφέλη στην ωρίμανση του παιδικού εγκεφάλου γιατί:

- Βελτιώνουν το λεξιλόγιο

- Εξάπτουν τη φαντασία

- Ενεργοποιούν τη μνήμη

- Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με το γονέα

Στη βρεφική ηλικία οι βασικές καθημερινές ανάγκες καλύπτονται ως επί το πλείστον από τη μαμά. Οι μπαμπάδες που εργάζονται και λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι έχουν μία καλή ευκαιρία να έρθουν κοντά με το μωρό τους, μέσα από την ανάγνωση των παραμυθιών.

O κυριότερος σκοπός σε ένα μωρό δεν είναι να μάθει να διαβάζει αλλά να αποκτήσει γλωσσικά ερεθίσματα, συγκέντρωση προσοχής, όξυνση της παρατηρητικότητας, αλλά κυρίως τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μπαμπά-μωρού, μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα μωρά μας παραμύθια;

- Βοηθούν στην νοητική και γλωσσική ανάπτυξη

- Ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση και παρατηρητικότητα του βρέφους

- Δημιουργούν τις βάσεις για τη φαντασία

- Καλλιεργούν την επικοινωνία

- Ψυχαγωγούν και χαλαρώνουν το μωρό

Πώς μπορεί να επέμβει ο μπαμπάς στο διάβασμα βιβλίων και στην αφήγηση του παραμυθιού;

- Να μιμηθεί ήχους, φωνές ζώων, ανθρώπων κ.λ.π.

- Να δείχνει στο βρέφος αντικείμενα και ζωάκια, προκειμένου το βρέφος να κατανοήσει τις πρώτες έννοιες

- Να μαθαίνει στο παιδί καθημερινές βασικές ενέργειες-δραστηριότητες και να το ενθαρρύνει έτσι ώστε να αναπτύξει τις μιμητικές του ικανότητες (τάισε και εσύ το μωράκι, όπως εγώ)

- Να τροποποιεί το παραμύθι δίνοντας κάθε φορά διαφορετικό τέλος, χωρίς να αναφέρεται σε τέρατα και κακούς ήρωες (Ο λύκος ήταν πονηρός και ήθελε να φάει το φαγητό της κοκκινοσκουφίτσας)

- Να απλοποιήσει το παραμύθι ανάλογα με την ηλικία του μωρού

- Να αφαιρέσει δυσάρεστα γεγονότα, όπως ο θάνατος της μαμάς του πρίγκιπα κλπ

Η ανάγνωση παραμυθιών πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη και ήρεμη ώρα μέσα στην καθημερινότητα. Είναι προτιμότερο να γίνεται το βράδυ, προτού κοιμηθεί το μωρό σας. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και απολαύστε αυτή τη μοναδική στιγμή που έχετε οι δυο σας.

Είναι μια εύκολη, ευχάριστη δραστηριότητα που κάθε πατέρας μπορεί να βάλει στο καθημερινό του πρόγραμμα και να χτίσει μια συναισθηματική σχέση με το παιδί του.

Για να δείτε περισσότερα Tips Ανάπτυξης επισκεφτείτε το Novalac.gr