ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί δε μας αρέσει η Δευτέρα; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση...

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε κανέναν δεν αρέσει η Δευτέρα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχε καμία επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Γιατί δε μας αρέσει η Δευτέρα; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση...

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria της Μ. Βρετανίας, ανακάλυψαν ότι το ¼ των Βρετανών υποφέρει από κυριακάτικη αϋπνία, η οποία προκαλείται από το άγχος για την επικείμενη έναρξη της εργασιακής εβδομάδας.

Μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που προκαλούν φοβίες, αλλά η μετακίνηση από και προς τη δουλειά δεν αφήνει το 10% των Βρετανών να απολαύσει έναν ήρεμο κυριακάτικο ύπνο.

Κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες, 1,5 ώρα λιγότερο από τις οκτώ που συστήνουν οι γιατροί, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς κοιμούνται τέσσερις ή και λιγότερες ώρες.

«Κατά κανόνα, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται οκτώ ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάνουν ιδιαίτερα απαιτητικές σωματικά και πνευματικά δουλειές», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Έλλις.

«Η κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που παρατηρούμε συχνά και δεν θα πρέπει να το αφήνουμε χωρίς θεραπεία. Γενικώς, τα ζητήματα του ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ακόμα και όταν αφορούν μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας», καταλήγει ο ερευνητής.