ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

David Lee: Ο άντρας με τις 5 προσωπικότητες

Ο David Lee μιλά για τον εαυτό του σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Το «εμείς» περιλαμβάνει τον ίδιο και τέσσερις άλλες προσωπικότητες, ενώ παλαιότερα ο 58χρονος «φιλοξενούσε» έως και 37 ακόμη εαυτούς.

David Lee: Ο άντρας με τις 5 προσωπικότητες

Ο Lee πάσχει από διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας (dissociative identity disorder - DID), ψυχική νόσο παλαιότερα γνωστή ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.

Η διαταραχή επηρεάζει το 0,01-1% του γενικού πληθυσμού και εκδηλώνεται με καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπτώματα άγχους, τάσεις αυτοκτονίας και σύγχυση, πέραν της ταύτισης με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες.

Πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι ο Lee να λάβει σωστή διάγνωση. Αρχικά έλαβε θεραπεία για μετατραυματικό στρες και άλλες ψυχικές νόσους. Κάποια στιγμή έπαιρνε ταυτόχρονα διαφορετικά αντιψυχωσικά φάρμακα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επιδεινωθούν.

Πριν από οκτώ χρόνια, βλέποντας τις δραματικές παρενέργειες των φαρμάκων, η γυναίκα του αναζήτησε τη βοήθεια ειδικού ώστε να διαπιστωθεί τι πραγματικά συμβαίνει με τον Lee.

Τα άτομα που πάσχουν από διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας χάνουν την αίσθηση του χρόνου και δεν μπορούν να θυμηθούν πότε «αναλαμβάνει δράση» κάθε προσωπικότητα. Το ίδιο συνέβαινε και στον Lee και αυτό ήταν το στοιχείο που βοήθησε τον ειδικό να δώσει τελικά σωστή διάγνωση και να αρχίσει να κατανοεί το παρελθόν του ασθενούς.

Όταν ήταν παιδί, ο Lee πήγαινε από τη μία ανάδοχη οικογένεια την άλλη και πολλάκις είχε κακοποιηθεί σωματικά, σεξουαλικά και συναισθηματικά. Οι διάφορες προσωπικότητες έκαναν την εμφάνισή τους ως στρατηγική αντιμετώπισης της κακοποίησης. Μία από τις προσωπικότητες που «φιλοξενεί» ο άνδρας είναι η Dawn, ένα 10χρονο κορίτσι. «Όταν ήμουν μικρός δεν είχα πολλούς φίλους. Η Dawn ήταν για μένα προστάτιδα», δηλώνει ο 58χρονος.

Μία ακόμη προσωπικότητα είναι ο σκληρός Danny, ο οποίος «στάθηκε» στον Lee όταν ήταν στο στρατό, και η Patty, η οποία του έμαθε πώς να μιλά στα κορίτσια.

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή του, η πορεία ζωής του Lee είναι συνήθης για ένα άτομο με διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες έχουν υποστεί σοβαρά παιδικά τραύματα πριν την ηλικία των 6 ετών. Όπως αναφέρει ο ειδικός, τα παιδιά χρησιμοποιούν τη σκέψη για να δημιουργήσουν πρόσωπα που θα τα βοηθήσουν. Εάν ο εγκέφαλος το κάνει αυτό μία φορά, μετά γίνεται πιο εύκολο να το κάνει ξανά και ξανά.

Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα δεν μπορεί να κομματιαστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, γι' αυτό και η διαταραχή έχει πάντοτε τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Οι προσωπικότητες που «φιλοξενεί» ένα άτομο με διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας μπορεί να είναι μόνο 2 ή 100. Κατά μέσο όρο, είναι περίπου 10.

Χάρη στην ψυχοθεραπεία, ο Lee έχει καταφέρει να περιορίσει τις εναλλακτικές ταυτότητες (alters) και αυτές που έχουν απομείνει κάνουν πλέον την εμφάνισή τους μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εάν, για παράδειγμα, βλέπει στο σινεμά μια ταινία δράσης, εμφανίζεται ο Danny.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τις εναλλακτικές του ταυτότητες. «Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς την Dawn –την αγαπώ υπερβολικά.»

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία