ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η έξαψη της ζαβολιάς!

Θα είναι μεγάλοψέμα αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει ποτέ του κάποια μικρή… απατεωνιά,όπως να αντιγράψει σε ένα διαγώνισμα ή να παίξει μεγαλύτερη ζαριά σε έναπαιχνίδι.

Η έξαψη της ζαβολιάς!

Θα είναι μεγάλοψέμα αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει ποτέ του κάποια μικρή… απατεωνιά,όπως να αντιγράψει σε ένα διαγώνισμα ή να παίξει μεγαλύτερη ζαριά σε έναπαιχνίδι.

Ποιο ήταν τοσυναίσθημα που μας κατακλύζει εκείνη τη στιγμή; Νευρικότητα; Ενοχή; Ή μήπωςενθουσιασμός;

Νέα έρευναυποδεικνύει πως όταν κάνουμε μια ζαβολιά που δεν πληγώνει κάποιον, τις περισσότερεςφορές αισθανόμαστε υπέροχα.

Οι ψυχολόγοιμελετούν εκτενώς την «ανήθικη συμπεριφορά». Επιζητούν να κατανοήσουν τι είναιαυτό που ωθεί τους ανθρώπους να καταπατήσουν ορισμένες αξίες και τι μπορεί ναγίνει γι’ αυτό. Προκειμένου να βρουν ένα ισχυρό εργαλείο που θα κινητοποιήσει τουςανθρώπους να κάνουν σωστές επιλογές, πολλοί ερευνητές έχουν εστιάσει στο αίσθημαενοχής που ακολουθεί τη ζαβολιά.

Αίσθηση έχειπροκαλέσει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Personality and Social Psychology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ καιτου Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο τίτλος της μελέτηςείναι «Η έξαψη του απατεώνα: Τααναπάντεχα αποτελέσματα της ανήθικης συμπεριφοράς», αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

«Τα θετικάσυναισθήματα που προκαλεί ένα ηθικό ατόπημα είναι μια νέα επιστημονικήδιαπίστωση», δήλωσε ο Scott Wiltermuth, επίκουρος καθηγητής της Σχολής ΔιοίκησηςΕπιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος ασχολείται μετην ηθική συμπεριφορά.

Ένας από τους λόγουςπου εξηγούν το φαινόμενο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμεανώνυμα μια ζαβολιά, ειδικότερα με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Η ένταση μπορείνα οφείλεται στην επιτυχία και την επιβεβαίωση της εξυπνάδας μας.

Έπειτα από πείραμα που πραγματοποιήθηκε σεεθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που είχαν κάνει ζαβολιά σετεστ αισθάνθηκαν γενικότερα μια συναισθηματική έξαρση (ικανοποίηση, ανωτερότητακ.λπ.) σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.