ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

"Σου έχω ένα καλό νέο και ένα κακό"

Όταν κάποιος σας ρωτά αν θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά ήτα κακά νέα τι απαντάτε;

"Σου έχω ένα καλό νέο και ένα κακό"

Όταν κάποιος σας ρωτά αν θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά ήτα κακά νέα τι απαντάτε;

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Personalityand Social Psychology Bulletin» δείχνει ότι η σειρά με την οποία μεταφέρονταιοι καλές και οι κακές ειδήσεις, σχετίζεται με το αν εμείς ή κάποιος άλλοςμεταφέρει τα νέα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότιείναι πιο πιθανό οι αποδέκτες ειδήσεων να θέλουν να ακούσουν πρώτα τα κακά νέακαι μετά τα καλά, σε αντίθεση με αυτούς που τα μεταφέρουν, που προτιμούν ναλένε πρώτα τα καλά και κατόπιν τα κακά νέα.

Βέβαια, υπάρχει και η θεωρία που υποστηρίζει ότι τα καλά νέαλέγονται πριν και μετά τα κακά, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτήέχει κυρίως πλεονεκτήματα για αυτούς που τα μεταφέρουν στους άλλους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, η τεχνική αυτή δεν φαίνεται να είναιιδιαίτερα αποτελεσματική, αν στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιουσχετικά με ένα ζήτημα.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζουμε τη σειρά τωνειδήσεων, ανάλογα με το στόχο που έχουμε», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτηςΆντζελα Λεγκ.

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και μίας σχετικής έρευνας του1981 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Social Behavior and Personality» καιδείχνει ότι οι αποδέκτες των νέων, προτιμούν να ακούν τα κακά πριν από τα καλά.