ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το ψυχολογικό προφίλ του υπαλλήλου γραφείου

Ο εργασιακόςχώρος φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Ο καθένας από αυτούς έχει τηδική του μοναδική προσωπικότητα και τις δικές του… παραξενιές.

Το ψυχολογικό προφίλ του υπαλλήλου γραφείου

Ο εργασιακόςχώρος φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Ο καθένας από αυτούς έχει τηδική του μοναδική προσωπικότητα και τις δικές του… παραξενιές.

Ο ψυχολόγος Α.Σκοτ από την εταιρεία συμβουλευτικής υποστήριξης The Chemistry Groupυποστηρίζει πως κάθε υπάλληλος γραφείου ανήκει σε μία από πέντε χαρακτηριστικέςκατηγορίες. Κάθε κατηγορία βασίζεται σε επιμέρους ψυχολογικά προφίλ που έχουνπροκύψει από σχετικές έρευνες της εταιρείας.

Ο πρώτος τύποςείναι ο «Οδοστρωτήρας». Είναι το άτομο που δεν το σταματά τίποτα όταν έχειβάλει στόχο την επιτυχία. «Θα πουλήσουν την ίδια τη μητέρα τους προκειμένου νατα καταφέρουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σκοτ. Για να συνεργαστούμε με τονΟδοστρωτήρα, πρέπει να του δείχνουμε σεβασμό και να μην αποκαλύπτουμε τιςαδυναμίες μας. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αποδείξουμε ότι του είμαστε απαραίτητοιγια να μη μας… ισοπεδώσει!

Ο δεύτερος τύποςείναι η «Μαμά Χήνα». Είναι το άτομο που είναι πάντα διαθέσιμο για καφεδάκι καικουβέντα. Πρόκειται για άτομα που είναι καιρό στον ίδιο εργασιακό χώρο καιγνωρίζουν τα πάντα για τους πάντες!

Ο τρίτος τύποςείναι ο «Κοινωνικός». Κανονίζει πάντα να βγει μετά τη δουλειά και οργανώνει τοπάρτυ των Χριστουγέννων από τον Ιούλιο! Ξέρει όλους τους εργαζόμενους με τομικρό τους όνομα, δουλεύει ελάχιστα αλλά όλοι τον λατρεύουν.

Ο τέταρτος τύποςείναι ο «Καταφερτζής». Είναι το πρότυπο κάθε εργαζομένου, καθώς φαίνεται πωςκαταφέρνει τα πάντα εύκολα και γρήγορα. Αυτοί οι τύποι δίνουν γρήγορο ρυθμό στηδουλειά, με αποτέλεσμα κανείς να μη μπορεί να τους φτάσει.

Ο τελευταίοςτύπος εργαζομένου είναι ο «Δημιουργικός». Τέτοια άτομα έχουν καταπληκτικέςδεξιότητες σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, τα μαλλιά τους είναι μονίμωςανακατεμένα και το γραφείο τους ακατάστατο. Χρειάζονται το χώρο τους και μιακούπα καφέ μπορεί να τους κάνει τρισευτυχισμένους.

Εσείς σε ποιον από τους παραπάνω τύπους ανήκετε;