ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η νέα "αόρατη" ομάδα εφήβων υψηλού κινδύνου για ψυχικά προβλήματα

Όσοι έφηβοι αφιερώνουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, στοκινητό τους ή σε όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λίγεςώρες και να μην ασκούνται,
Η νέα "αόρατη" ομάδα εφήβων υψηλού κινδύνου για ψυχικά προβλήματα

Όσοι έφηβοι αφιερώνουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, στοκινητό τους ή σε όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λίγεςώρες και να μην ασκούνται, αποτελούν μία «αόρατη» ομάδα υψηλού κινδύνου για τηνεμφάνιση ψυχιατρικών συμπτωμάτων κάποια στιγμή στο μέλλον, όπως αποκαλύπτει μίανέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα τηςΣτοκχόλμης.

Όπως δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό «World Psychiatry»της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 12.000εφήβους 14 έως 16 ετών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, από τους οποίους ζήτησαν νααπαντήσουν σε εκτενή ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τυχόνψυχιατρικά συμπτώματα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν τρεις ομάδεςεφήβων.

Μια υψηλού κινδύνου (13%) που ήταν ήδη γνωστή, μια χαμηλούκινδύνου που ήταν και η πλειονότητα (58%), αλλά και μια ενδιάμεση (σχεδόν 30%)που χαρακτηρίστηκε «αόρατη», επειδή τα τρία βασικά χαρακτηριστικά αυτών τωννέων (συχνή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών-λίγος ύπνος-καθιστική ζωή) συνήθως δενσχετίζονται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με πιθανά ψυχικά-νοητικάπροβλήματα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι έφηβοι αυτής της «αόρατης»ομάδας κινδύνου έχουν ορισμένα παρόμοια ψυχοπαθολογικά συμπτώματα κοινά μεεκείνα της ήδη γνωστής ομάδας υψηλού κινδύνου, όπως σκέψεις αυτοκτονίας, μεγάλοάγχος και οριακή κατάθλιψη.

«Ενώ η ομάδα υψηλού κινδύνου αναγνωρίζεται εύκολα απόσυμπεριφορές όπως η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, οι γονείς και οι δάσκαλοιπιθανότατα αγνοούν ότι οι έφηβοι της «αόρατης» ομάδας βρίσκονται επίσης σεκίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Βλαντιμίρ Κάρλι.

Τέλος, όπως και σε προηγούμενες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όλεςοι συμπεριφορές κινδύνου, καθώς και τα συμπτώματα, αυξάνονται με την ηλικία.